Németországot és az Egyesült Államokat is lekörözte a magyar gazdaság

A magyar GDP-növekedés 0,6 százalékra lassult az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest, amikor a gazdaság 0,9 százalékkal bővült - közölte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD). A magyar növekedés így is duplája az OECD-tagországok első negyedéves átlagának, és nagyobb az amerikai és német növekedésnél is.

Az idei első három hónapban már a második egymást követő negyedévben lassult az OECD-hez tartozó országokban a gazdaság növekedése negyedéves szinten.

A párizsi székhelyű szervezet kedden ismertetett jelentése szerint a március végéig tartó három hónapban a 34 tagország átlagos GDP-növekedése 0,3 százalékra mérséklődött a tavalyi utolsó negyedévi 0,5 százalékos és a tavalyi harmadik negyedévi 0,6 százalékos bővülés után.

Az idei első negyedévi gazdasági növekedés a múlt év első negyedéve óta a legkisebb volt, ami részben annak a következménye, hogy az amerikai GDP csupán 0,1 százalékkal nőtt nem végleges adatok szerint. Az amerikai GDP a tavalyi utolsó három hónapban jentősebben, 0,5 százalékkal bővült.

Lassult a német gazdasági növekedés is, a bővülés 0,3 százalék volt a március végével zárult három hónapban a negyedévvel korábbi 0,7 százalék után. Ezzel szemben a japán gazdaság növekedése 0,3 százalékról 0,6 százalékra, a franciáé 0 százalékról 0,6 százalékra gyorsult. 

Az Európai Unióban a gazdaság növekedése a tavalyi utolsó negyedévhez hasonlóan 0,4 százalék volt a március végével záródott három hónapban. Ezen belül az euróövezetben 0,3 százalékról 0,4 százalékra gyorsult.

Az OECD-országok GDP-növekedése 1,9 százalék volt éves szinten  az idei első negyedévben, ami minimális gyorsulás a tavalyi utolsó negyedévben regisztrált 1,8 százalékhoz képest.

Párizsban kedden azt is bejelentették, hogy a tagok egyhangú szavazatával 2021-ig meghosszabbították Angel Gurriát az OECD főtitkári posztján.

Kimaradt?