Partium is az EU legszegényebb régiói között

Öt romániai régió is bekerült az EU 20 legszegényebb régióját összegző listába. Magyarországról négy régió került fel a "szégenlistára". Az Eurostat a 2013-as árszínvonal alapján hasonlította össze a régiók egy főre eső GDP-jét, pontosabban hasonlította a 2013-as EU 28-as átlaghoz.

Ebből az jött ki, hogy Belső-London a leggazdagabb, itt az EU átlag 325 százaléka volt az egy főre jutó bruttó össztermék, Észak-Nyugat Bulgária pedig a legszegényebb az unióban, ahol csak az átlag 30 százaléka a GDP. Technikailag a legszegényebb régió Franciaországhoz tartozik, ez Mayotte, ami viszont egy Afrika és Madagaszkár közötti sziget, szóval nem Európában van.

Az ötödik legszegényebb régió viszont Románia észak-keleti része, azaz Moldova, ahol az EU GDP-átlag 34 százaléka jut csak egy főre, a kilencedik Dél-Nyugat-Olténia és Dél-Havasalföld, a tizenkettedik Romániai dél-keleti régiója, azaz Dobrudzsa, és tizenötödik az észak-nyugati régió, azaz Partium. A legszegényebb 15 régióba csak bolgár, magyar és román régiók jutottak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?