Borszéki és bibarcfalvi vizet iszik a király

Erdélyi porcelánban erdélyi tej, sajt, szárnyas és tojás kerül a román királyi család asztalára, amit erdélyi borvízzel nyomtatnak le. A termékeket azok a cégek szállítják a volt uralkodónak és „udvartartásának”, amelyek megkapták „A Királyi Ház Beszállítója” címet.

Újabb erdélyi cég, a kozmetikumokat és tisztítószereket, többek között a Gerovital termékeket gyártó kolozsvári Farmec kapta meg a hónap elején „A Királyi Ház Beszállítója” (Furnizor al Casei Regale a României) címet. Ezzel 64-re emelkedett azoknak a cégeknek és egyéni vállalkozóknak a száma, kiknek papírjuk van róla, hogy termékeiket Mihály király és családja használja. Listájuk itt található.

Tchibo és Murfatlar

A címet egy bizonyos termékcsoportra kapja meg a gyártó, melyet a királyi család kipróbált, s a minőségével elégedett volt. A Farmec esetében a kozmetikumokat használja a Hohenzollern-Sigmaringen ház, a tisztítószereket nem. A királyi család által kedvelt termékek között jó néhány erdélyi van.

Mihály király és Anna királyné, Margit, Ilona, Irén, Zsófia, valamint Mária hercegnő és családjaik bibarcfalvi és borszéki ásványvízzel csillapítják a szomjukat, kerül az asztalukra a Fehér-megyei Transavia által forgalmazott szárnyashús és a szászsebesi Triticumtól származó tojás, előfordulhat, hogy éppen a gyulafehérvári Apulum Rt. által gyártott porcelánban, de előszeretettel fogyasztják az Albalact tejtermékeit, valamint a Napolact Cegén előállított sajtokat.

Ételeik ízét a Kotányi fűszerek adják meg, a Kandia Dulce termékei édesítik az életüket, kávéscsészéikben Tchibo gőzölög, egészségük felett, stílszerűen, a Regina Maria őrködik, testi bajaikra pedig a HelpNet szállítja a gyógyírt. Ha borozhatnékjuk van, a Murfatlar, a Halewood, az Alcovin és a Tohani pincészetek nedűi közül válogathatnak, de külön beszállítójuk van hidegen sajtolt olajra, papírárúra, bútorra, világítótestekre és háztartási gépekre is.

Ingyen autó és zakuszka

„A Királyi Ház Beszállítója” címet három évre ítélik oda, amit aztán meg lehet hosszabbítani. Elsőként a Murfatlar pincészet kapta meg, 2003-ban. A királyi ház beszállítójának jogában áll a címet termékeinek csomagolásán feltüntetni. Annak ellenére, hogy az ország államformája köztársaság, s a közvélemény-kutatások adatai szerint a lakosság többsége nem állítaná vissza a monarchiát, a címnek jelentős marketing értéke van, egyes birtokosai elismerik, hogy megmutatkozik az üzleti forgalom volumenében.

A cég ázsióját emelő elismerésnek természetesen ára van, amiról azonban sem a királyi ház képviselői, sem pedig a beszállítók nem szoktak beszélni. A hivatalos beszállítói státust 2010-ben elnyerő Sonimpex Topoloveni egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy a vállalkozás évente több száz üveg zakuszkát és lekvárt szállít, ingyen és bérmentve, a királyi családnak. Ennél lényegesen többe került a cím megszerzése a gépkocsikat forgalmazó Automobile Bavaria Groupnak. A vállalat immár másfél évtizede prémium kategóriás járműveket bocsát a királyi család rendelkezésére, 2012 májusában pedig egy BMW 7-t ajándékozott Mihály királynak.

II. Erzsébet Persillel mos. Az udvari beszállító intézménye létezik minden európai monarchiában, Nagy-Britanniában közel 800 cég rendelkezik ezzel a státussal. A nyugat-európai uralkodók kedvenc termékei között ott van a Schweppes üdítőital, a Tuborg és a Carlsberg sörök, a Persil mosószer, a Dove kozmetikumok, a Hellman’s majonéz, a Coca-Cola és a Volvo személygépkocsik. Az udvari beszállítói cím nem garancia a minőségre. Dániában a királyi család egyik beszállítója a Jysk bútoráruház, melynek termékeiről, legalábbis Romániában elmondható, hogy olcsók, ám az már távolról sem, hogy jó minőségűek lennének.    

 

Kimaradt?