A képviselőház napirendjén az RMDSZ rezsicsökkentési javaslata

Kedden délután kezdi el tárgyalni a képviselőház pénzügyi szakbizottsága az RMDSZ-nek az adótörvénykönyv tervezetéhez benyújtott módosító javaslatait, köztük a közüzemi szolgáltatások áfájának csökkentésére vonatkozó indítványt is.

A testület tagja Erdei-Dolóczki István képviselő a maszol.ro-nak elmondta, az RMDSZ összesen 24 módosító javaslatot terjesztett elő, ám a képviselőházi vita során ezek száma bővülhet. A politikus hangsúlyozta, hogy az RMDSZ kiszámítható és egyértelmű adótörvénykönyv elfogadását szorgalmazza.

Az egyik legfontosabb javaslatuknak a nagycsaládokat támogatását biztosító módosítást nevezte.  Eszerint a sokgyerekes családok a személyi jövedelemadó befizetésekor az összeg részleges vagy teljes eltörlésében részesülnének. Ezáltal serkentenénk azoknak a szülőknek a munkahelyre történő visszatérését is, akik gyereknevelési szabadságon voltak. Egy másik javaslatukban kérik, hogy a nyugdíjasok is rendelkezhessenek a saját jövedelemadójuk két százalékával.

Azt is indítványozzák, hogy azok a kis- és középvállalkozások, amelyek új találmányokat vagy szabadalmakat jegyeznek be a találmányi és védjegyhivatalnál (Osim), öt évig adómentes legyen az a profitjuk. „Javaslatunk célja, hogy ezáltal a fiatal kutatókat és feltalálókat segítsük, valamint érdekelté tegyük a cégeket a fiatal tehetségek felkarolásában” – magyarázta.

Mindemellett különös tekintettel voltak arra, hogy a profitadó után fizetett osztalék újbóli megadóztatását eltöröljék, és egy olyan javaslatot fogalmazzanak meg, amely ezt nem teszi lehetővé. „Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor egy olyan változatot tudnánk elfogadni, amely szerint csak a cégek által cégeknek fizetett osztalék van megadóztatva, viszont a cégek által, fizikai személyeknek fizetett osztalék mentesülne az adófizetés alól” – fogalmazott.

Javasolják azt is, hogy a gépjárművekre kirótt zöldbélyeg-illetéket résben sorolják a helyi adók közé. Így a gépjármű-tulajdonosok által befizetett illeték egy része az önkormányzat költségvetésében marad, és ezt az összeget környezetvédelemre fordíthatnák, ugyanakkor az is nagy segítséget jelentene, hogy ezt az összeget nem egyszerre kell kifizetni, hanem a jármű használatának folyamán éves részletekben.

Ne fizessünk áfát a buszjegyért

A javaslatok között szerepel egy olyan módosítás is, amely adókedvezményben részesítené azokat a személyeket, valamint leszármazottjait, akiket 1950–1961 között katonai szolgálat ürügyén munkatáborokba vittek, illetve azokat, akik az 1989-es forradalom idején harcoltak és megsebesültek, valamint akiket 1940 és 1945 között etnikai alapon meghurcoltak.

A szociálpolitikai prioritások között szerepel a közüzemi szolgáltatások áfájának kilenc százalékra történő csökkentése, az orvosok, valamint az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók jövedelemadójának eltörlése is. A közlekedési szolgáltatások esetében törölnék a hozzáadottérték-adót, ugyanakkor a saját használatra készített pálinka előkészítésénél egy bizonyos mennyiség alatt törölnék a jövedéki adó befizetését. A hegyvidéki panziók adózási rendszerére vonatkozó adómentességet is újból szorgalmazza az RMDSZ, ugyanúgy, ahogyan azt a tengerparti üdülőegységek esetében is alkalmazzák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?