Egyre kevésbé adakoznak Ukrajnában a katonaság számára

A hadseregnek gyűjtő ukrajnai civil szervezetek a gazdasági válság miatt már nem képesek ellátni a Kelet-Ukrajnában harcoló kijevi kormányerőket.

A ZIK hírportál Szvjatoszlav Vladika lembergi önkéntes segítőt idézi, aki úgy érzékeli, hogy a hrivnya értékvesztésével egyenes arányban csökkent a lakosok adakozási kedve – írja az Origo. Ma már ott tartanak, hogy kiürültek a raktárak, képtelenek segíteni a katonákat, akiktől továbbra is százszámra érkeznek a segélykérő levelek.

Az ukrán kormányzat nemrégen jelentette be, hogy negyedmilliósra kívánja bővíteni a hadsereg létszámát. A költségek forrásának firtatásakor Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kiemelte, milyen fontosak az adományok a katonák ruháztatásában és étkeztetésében. Igen ám, de a brutális áremelkedések miatt az embereknek nincs felesleges pénzük.

Az éjjellátó készülékeket például csak külföldről lehet beszerezni, és amíg korábban 40 ezer hrivnya volt az ára, az ukrán fizetőeszköz drasztikus gyengülése után ma már 100 ezerbe is belekerül. Egy-egy mozgósított katona alapfelszerelése az ősszel még kétezer hrivnyából kijött, most legalább három és félezerbe – írja a Karpathir.com.

Az adakozási kedv csökkenése egyáltalán nem meglepő annak tükrében, milyen kilátástalan helyzetbe került az ország lakossága. Miközben az árak elszabadultak, a rezsidíjak az egekbe szöktek, addig a keresetek nem emelkednek. Kárpátalja nagyobb városaiban megszokott látvány lett, hogy a forgalmasabb helyeken önkéntesek koldulnak pénzt a hadsereg javára. Eleinte még bankókkal teli perselyek álltak előttük, mára azonban többnyire csak üresek.

A gyűjtés szükségességét, és az adományok célba érését ugyanakkor megkérdőjelezi a tény, hogy a hadsereg ellátására, a katonák öltöztetésére, étkeztetésére állítólag naponta több millió dollárt fordítanak az állami büdzséből.

Kimaradt?