Válságtanácskozást tartanak a Volkswagen konszern vezetői

Német sajtójelentések szerint válságtanácskozást kezdett csütörtök délután a legnagyobb európai autóipari cég, a Volkswagen AG (VW) felügyelőbizottságának elnöksége az ausztriai Salzburgban. Az ülés az eddigi legfontosabb összecsapás lehet a társaság két legfőbb vezetőjének hatalmi harcában.

A 12 márkát – köztük a névadó Volkswagen mellett az Audit, a Porschét, a Skodát és a Seatot – összefogó óriásvállalat felügyelőbizottságának elnöke, a VW nemzetségfőjének is nevezett Ferdinand  Piëch a Der Spiegel című hírmagazin legutóbbi számában bírálta az igazgatótanács elnökét, Martin Winterkornt. Azt mondta, hogy „eltávolodott" az eddig pártfogoltjaként számon tartott menedzsertől, és arra törekszik, hogy „megfelelő emberek kerüljenek a felügyelőbizottság és az igazgatótanács élére".

A váratlan nyilvános bírálatot a német sajtó súlyos konfliktus jeleként, Winterkorn eltávolítására tett kísérletként értékelte. Okairól egyelőre csak találgatások jelentek meg. A legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy  Piëch nem bízik abban, hogy a VW Winterkorn vezetésével megbirkózhat az autóipar várható átalakulásával járó kihívásokkal, és a jelenlegi – a cégcsoport számára pénzügyileg, gazdaságilag még kedvező – helyzetet tartja a legalkalmasabbnak a váltásra, az ügyet pedig a május elején tartandó közgyűlés előtt rendezni akarja.

Ferdinand  Piëch ugyancsak váratlanul csütörtök délutánra Salzburgba - a VW törzsrészvényei 53,1 százalékával rendelkező Piech és Porsche család „székhelyére" - kérette a felügyelőbizottságon belüli szűkebb testület, az elnökség tagjait.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az online kiadásában azt írta, hogy Ferdinand  Piëch az ülésen ismerteti kifogásait Martin Winterkorn tevékenységével és új személyt is javasol az igazgatótanács elnöki tisztségére. A FAZ szerint Matthias Müller, a Porsche igazgatótanácsának elnöke jöhet szóba a pozícióra. A Der Spiegel hírportálja szerint is ő lehet az első számú jelölt.

A FAZ úgy tudja, Martin Winterkorn nem hajlandó megadni magát, sőt kezdeményezi szerződése meghosszabbítását. Sorsáról a felügyelőbizottság dönt, amelyben legalábbis hivatalosan számíthat a munkavállalók képviselőinek támogatására. Ugyanakkor a tényleges erőviszonyokat nem lehet felmérni, az viszont biztos, hogy Ferdinand  Piëch soha nem szólal meg a nyilvánosság előtt meggondolatlanul és korábban elsőre kilátástalannak tűnő ügyekben is érvényesítette az akaratát.

Martin Winterkorn szerződése 2016 végéig szól. A több mint 20 éve a vállalatcsoportnál dolgozó szakember 2007 eleje óta vezeti az igazgatótanácsot. Azóta a legnagyobb európai autógyártó csoport bevétele 86 százalékkal emelkedett, nyeresége megnégyszereződött.

A VW tavaly az értékesítési darabszámot, az árbevételt és az üzleti eredményt tekintve egyaránt rekordot ért el. A csoport tagjai 2014-ben összesen 10,1 millió gépjárművet adtak el, 4,2 százalékkal többet a 2013-as 9,7 milliónál. Az árbevétel első alkalommal lépte át a 200 milliárd eurós határt, 202,5 milliárd euró lett, 2,8 százalékkal magasabb az előző évi 197,0 milliárdnál. Az üzleti eredmény éves összevetésben egymilliárd euróval  12,7 milliárd euróra emelkedett.

A konszernhez tartozó márkák az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Porsche, a Scania, a Seat, a Skoda, a Volkswagen és a Volkswagen haszongépjárművek.

Kimaradt?