Drágább a földgáz Hargita megyében, mint Háromszéken

Régiónként eltér a háztartási fogyasztású földgáz ára április elsejétől az országban. A Hargita megyeiek például nagyobb számlát fizetnek a háromszékieknél.

A jelenség magyarázata az, hogy Románia két nagy gázszolgáltatója, az E. ON. és a GDF Suez Energy eltérő tarifákat alkalmaz ettől a hónaptól. Az előbbi cég előfizetői 118 lejt fizetnek áfa nélkül 1 MWh-ért, utóbbiakén 102 lejt. Emiatt az ország déli részében (Munténia, Dobrudzsa, Olténia) élő háztartási fogyasztók 16 százalékkal olcsóbban jutnak a fölgázhoz, mint északi társaik.

Április elsejéig a két nagy szolgáltató árszabása hasonló volt: 116 lejbe került 1 MWh az E. ON-nál és 113 lejbe a GDF Suez Energynél. Erről a hónaptól azonban utóbbi 9 százalékkal olcsóbban, előbbi 1,5 százalékkal drágábban szállítja a földgázt a háztartásokba.

Az országos energiaár-szabályozási hatóság elnöke, Nicolae Havrileț az economica.net portálnak elmondta, azért az eltérés, mert az E. ON. Megőrizte, a GDF Suez pedig jelentős arányban, húsz százalékkal csökkentett a szállítási díjait. Emellett a két szolgáltató más-más forrásból importálja a földgázt.

Mint ismert, július elsejétől szolgáltatótól függetlenül egységesen 5 százalékkal drágul a földgáz Romániában. A lépés része a hazai energiapiac liberalizálásának, amelyre az ország a nemzetközi hitelezőivel szemben is kötelezettséget vállalt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?