Vállalkozói konferenciát szerveztek Háromszéken

A Europe Direct Információs Központ és a Junior Business Club szakmai konferenciát szervezett csütörtökön a Kovászna Megyei Tanács épületében. A Légy sikeres pályázó – Háromszék 2020 program résztvevői tartalmas előadásokat hallhattak.

Viorel Stănică, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának prodékánja felszólalásában rámutatott: az általános lakosságcsökkenési trendek Kovászna megyét sem kímélték, de Háromszék esetében ez koránt sem jelent nagy gondot. „A megyének fantasztikus turisztikai lehetőségei vannak – elsősorban az életmód értékesítésével, esetünkben a vidéki turizmus fejlesztésével lehet nagy eredményeket elérni” – fogalmazott.

Tamás Sándor megyei tanácselnök előadásában kihangsúlyozta, 2015 a gyarapodás éve, hiszen a megye az elmúlt 25 év legnagyobb költségvetésével rendelkezik, 74 millió euróval. A későbbiekben a működési és fejlesztési tervekre tért ki, ahol diagramok mutatták a fejlesztési területekre szánt összegeket. Kiderült, hogy a hulladékgazdálkodásban van az egyik legnagyobb beruházás ugyanis Lécfalva és Maksa között megépítik a 16 hektáros szeméttelepet. Egy másik nagyobb beruházás a kórház korszerűsítése, ugyanakkor a megyei utakra 100 kilométer aszfaltszőnyeg kerül idén.

Ilyés Szabolcs a Regioconsult ügyvezető igazgatója leginkább a kis és középvállalkozóknak szánt pályázati lehetőségekről számolt be. A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés iránt érdeklődőknek kedvez a szerencse ugyanis több lehetőség van kategóriákként. A szakember azt is megemlítette, hogy az uniós pályázatok leginkább az innovációban látják a jövőt, mint pl: biogazdaság, IT, energetika, nanotechnológia, egészségügy.

Antal Esztilla a LEADER programot ismertette amely az Olt-menti és erdővidéki településeket tömöríti össze. Az ALUTUS közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében. Sikeres pályázatokat és elért eredményeket mutatott be, leginkább a mezőgazdaság területéről.

Bordás Attila, a LAM RT munkaközösség hálózati, marketing igazgatója bemutatta a LAM Mikrohitel és LAM Alapítvány által nyújtotta lehetőségeket. A sok lehetőség közül a fiatalok számára igencsak érdekesnek hangzott a STARTUP LAM fogalma. „Ha ötletetek van induljatok el ... keressük a közös utat ami a kliensnek jó.” – fejezte be zárómondatát a marketing igazgató.

Kimaradt?