Ezek a cégek a globális felmelegedés fő felelősei

Jelenleg a Saudi Aramco pörgeti leggyorsabban a klímaváltozás kerekét, évi 1,55 milliárd tonna üvegházgázzal szennyezve a légkört. Minden idők legnagyobb szennyezője a Chevron, 51 milliárd tonna szén-dioxiddal.

Kilencven óriásvállalat a fő okozója a globális felmelegedésnek. Erre a következtetésre jutott a coloradói székhelyű Klímaelszámoltatási Intézet (Climate Accountability Institute), egy nyolc évig tartó kutatás eredményeként. A számítások azt mutatják, hogy az ipari forradalom kezdete óta a légkörbe eresztett üvegházhatást generáló gázok körülbelül 63 százaléka a szóban forgó cégektől származik.

Legnagyobb arányban a kőolajipari cégek és széntársaságok képviseltetik magukat, de hét cementgyártó is felkerült a listára. A rangsor összeállításakor a kutatók azt vették figyelembe, hogy egy vállalat éves tevékenysége eredményeként mennyi szén-dioxid és metán kerül a légkörbe. A bányaipari cégek esetében azt számolták ki, hogy az eladott kőolaj, szén, benzin vagy gázolaj elégetése során mennyi üvegházgáz termelődik, de kalkuláltak az olajkutaknál fölöslegesen kitermelt metán elégetése során a légkörbe engedett gázokkal, illetve a tökéletlen technológia miatt a légkörbe kerülő metánnal is.

A kutatás szerint a klímaváltozás első számú felelőse az idehaza a palagáz kutatás miatt elhíresült amerikai Chevron, mely eddigi működése során a légkörben jelenleg megtalálható, emberi eredetű üvegházgáz 3,52 százalékát bocsátotta ki, majd a Fekete-tengerben földgáz után kutató ExxonMobil következik 3,22 és a szaúd-arábiai Saudi Aramco 3,17 százalékkal.

Az első tíz között kizárólag kőolajipari- és földgáz társaságok találhatók, az említettek mellett a BP, a Gazprom, a Royal Dutch Shell, az iráni nemzeti olajtársaság, a mexikói Pemex, a ConocoPhilips és a Petroleos de Venezuela. A legnagyobb, nem olajban vagy gázban utazó szennyező a 11-ik helyre rangsorolt Coal India, melyet a szintén szénkitermelésre szakosodott amerikai Peabody Energy követ. Bár vezeti az all-time listát, jelenleg a Chevron távolról sem világ legnagyobb szennyezője, a 2010-es üvegházgáz kibocsátás alapján 11 vállalat is megelőzi.

Az Aramco szennyez a legjobban

Napjainkban a legtöbb klímaváltozást okozó anyagot a Saudi Aramco juttatja a levegőbe, a kutatás utolsó évében ennek mennyisége 1.550 millió tonna szán-dioxod volt. A Gazprom jelenleg hozzávetőleg 1.371 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegház gázért felelős, míg az iráni nemzeti olajtársaság 867 millió tonnáért. 2010-ben a világ teljes üvegházgáz kibocsátása 36 milliárd tonna szán-dioxiddal volt egyenértékű, melyből a listán szereplő 90 cég több mint 27 milliárd tonnát termelt. A Climatic Change szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik lényeges megállapítása az, hogy a a XVIII-ik század közepe óta a légkörbe került üvegházgáz felét 1986 óta termeltük.

„A kutatás lerombolja azt a mítoszt, hogy senki sem felelős a klímaváltozásért. Ezek a bizonyítékok lesznek azok az építőkövek, amelyekre támaszkodni lehet a kibocsátóknak a klímaváltozásból fakadó jelenlegi és jövőbeni károk miatti felelősségre vonásakor” – így üdvözölte a tanulmány megjelenését Stephen Leonard, a Climate Justice Programme elnöke.

 

 

Kimaradt?