Elfogadta a 15 évre szóló közlekedésfejlesztési tervet a kormány

A következő tizenöt évre érvényes közlekedésfejlesztési tervet fogadott el szerdán a kormány, amely 1300 kilométer autópálya megépítésével számol.

Ezt a parlament közlekedési szakbizottságának is bemutatják, majd Romániának Brüsszelt is meg kell győznie a pénzügyi tervezetről, hiszen a beruházások egy részét uniós pénzekből valósítják meg.

Mint megírtuk, a legtöbb pénzt autópálya-építésre fordítják, az 1300 kilométer megépítésére 13,739 milliárd eurót ütemeztek be. A második legnagyobb tétel a vasúthálózat rehabilitálása, amire 10,740 milliárd euró értékű projekteket jelöltek meg. 9,978 milliárd euró értékben szerepel a tervben 1826 kilométer gyorsforgalmi út.

A közlekedésfejlesztési tervbe foglalt valamennyi projekt összértéke 45,451 milliárd euró. A tervezetbe azokat a beruházásokat foglalták bele, amelyek kiemelt fontosságúak, és előnyt élveznek az uniós és a román költségvetési finanszírozásból.

Így a kormány kiemelt fontosságúnak tekinti a Szeben-Pitesti, a Szeben-Brassó, a Brassó-Bákó, a Targu Neamt-Iasi-Ungheni, a Brassó-Comarnic, a Pitesti-Craiova és a Berettyószéplak-Bors autópálya-szakaszokat.

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 6,843 milliárd euró áll Románia rendelkezésére, amit közlekedésfejlesztésre költhet. A kormány ezen felül további 7 milliárd eurót költ nemzeti forrásokból. Ioan Rus közlekedési miniszter szerint ha beindul gyorsabb ütemben a közlekedésfejlesztés, akkor akár egymillió román vendégmunkás térhet haza Nyugat-Európából.

Kapcsolódók

Kimaradt?