Hatalmas ütemben nő a Facebook proftja

Közzétette szerdán este negyedéves gyorsjelentését a Facebook. A világ leghíresebb közösségi oldala nagyon jól teljesített, a negyedik negyedéves eladásaik 3,85 milliárd dollárt hoztak a konyhára, ami felülmúlja a piaci várakozásokat – írja a portfolio.hu.

A gyorsjelentés szerint 13%-kal nőtt a havonta aktív felhasználók száma 2013 negyedik negyedévéhez képest. Mobilon 26%-kal többen jelentkeztek be legalább havonta egyszer. A bevétel 49%-kal nőtt, ha a devizaárfolyam-változások hatásait kiszűrjük, akkor 53%-os volt az emelkedés mértéke.

A mobil hirdetések a teljes bevétel 69%-át adták. A kutatásési és fejlesztési költségek megduplázódtak egy év alatt, meghaladták a negyedévben az 1 milliárd dollárt. A Facebook működési eredménye 48%-kal nőtt az egyszeri tételek hatásait kiszűrve. Az egy felhasználóra jutó bevételek soha nem látott szintre emelkedtek.

Egyelőre nem igazolódtak be a félelmek, miszerint a felhasználók elpártolnának a közösségi oldaltól, mivel a felhasználószám növekedése folytatódott. A havonta aktív felhasználók száma 1,39 milliárdra nőtt a harmadik negyedévi 1,35 milliárdról, míg egy évvel ezelőtt még csak 1,23 millióra rúgott. Azon felhasználók száma, akik legalább naponta egyszer bejelentkeznek (és így hirdetési szempontból értékesebbek, mivel hűségesebb és elkötelezettebb felhasználók) 890 millióra nőtt. Ez 18%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Facebook jól meg tudta lovagolni azt a trendet, hogy a felhasználók a mobil alkalmazásokra váltottak, ahogy a táblagépek és okostelefonok elterjedtek a világban. A mobil hirdetési bevételek valósággal felrobbantak, a lezárt negyedévben már a teljes bevétel 69%-át adták. Egy évvel ezelőtt még csak valamivel több mint a felét tették ki. 

A Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg októberben arról beszélt, hogy agresszív befektetéseket tervez. Ennek kapcsán akvizíciókra lehet számítani, valamint technológiai fejlesztésekre és ezzel párhuzamosan dolgozók ezreit veszi fel. A cég kitekintget az alaptevékenységén túl, olyan felfedezetlen területekre törne be, mint a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, vagy a fejlettebb vezeték nélküli hálózatok. 

Kimaradt?