Minden harmadik ember ajándékot vásárol magának

Románia lakosai időnként szívesen kényeztetik magukat: egy - két vásárlás segít megőrizni a jó kedvet – írja a Figyelő online.

A MasterCard legutóbbi Éves Vásárlási Indexe azt mutatja, hogy minden harmadik hazai állampolgár havonta egyszer valamilyen vásárlással meglepi önmagát. Kisebb, 18 százalék azok aránya, akik félévente engednek meg maguknak egy hangulat-javító befektetést.

A férfiak kedvenc programja az étteremlátogatás, a nők legfőbb öröme a ruha -, cipő-, vagy táskavásárlás. Az effajta ajándékokra szánt összeg 81 lej (18 euró) és 200 lej (45 euró) között szóródik, jelenti a helyi Mediafax hírügynökség. Az ország lakosainak 53 százaléka szívesen vásárol magának ruházati cikkeket, cipőket vagy táskákat. A válaszadók 46 százaléka esetében a csokoládé és az édesség a kedvenc ajándék.

„A második éves MasterCard Vásárlási Index szerint az emberek növekvő számban hajlandóak színvonalas ajándékokat vásárolni. Ez évben a válaszadók 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „jó cuccokat" vesz, hogy igazán jól érezhesse magát. Tavaly ez az arány csak 33 százalék volt. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az ajándék ára a legtöbb vásárlónak nem meghatározó, a drága cikkek vásárlása főleg a férfiakra jellemző" - olvasható a MasterCard közleményében.

A felmérés európai eredményei azt mutatják, hogy a férfiak gyakrabban kényeztetik magukat, és komolyabb dolgokat vásárolnak: nyaralásra, szórakozásra és technikai cikkekre a férfiak 24 százaléka áldoz, a nők között viszont ez az arány csak 13 százalék. A tanulmányból az is kiderül, hogy a férfiak 18 százaléka költ 100 eurónál többet a saját magának vásárolt ajándékokra. A nők esetében ez az arány jóval kevesebb, 8 százalék.

A 2014 október 1 és 15 között végzett felmérés több, mint 15,100 kártya - tulajdonosra terjedt ki, a következő 17 országban: Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, az Egyesült Királyság, a Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország és Románia.

Kimaradt?