Borboly: Hargita megyének három reptérre van szüksége

Hargita Megye Tanácsában már három éve elvi egyezség született arról, hogy a megyében három repülőtérnek van létjogosultsága, és ezekre a fejlesztésekre adottak a lehetőségek – jelentette ki szerdán a maszol.ro-nak az önkormányzati testület elnöke.

Borboly Csabát azért kerestük meg, mert Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kedden bemutatta a Cekend-tetőre tervezett székelyföldi nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát. Ezt egy héttel azután tette Székelyudvarhely volt polgármestere, hogy a Hargita Megyei Tanács is közzétette a csíkcsicsói repülőtér fejlesztési koncepcióját. A két repülér-fejlesztési terv egymástól függetlenül készült.

A tanácselnök elmondta, a megyei önkormányzat már három éve a Hargita megyei repterek egyik lehetséges helyszínének tekinti a Cekend-tetőt. A további két reptér az elképzelések szerint Csíkcsicsóban, illetve Gyergyószárhegyen épülne. „Annak idején egy nagyobb, nemzetközi forgalmú, és két kisebb reptér megvalósítására gondoltunk. Nyilván nem egy Csíkszereda-New-York járat indítására alkalmas nemzetközi reptér épülne, a Budapesttel történő légi összeköttetés megteremtése a célunk” – magyarázta.

Borboly szerint a csíkcsicsói reptérfejlesztésről szóló, Hargita Airport névre keresztelt projekt közelebb áll a megvalósításhoz, mint a Szász Jenő által bemutatott cekend-tetői terv, mert Csicsóban már a rendelkezésre is áll egy harminc hektáros terület, közel van a magasfeszültségű áramhálózat, a vasút, az országút, adott egy ipari park felépítésének a lehetősége is. „Ebben a pillanatban, ha fogadnom kéne, hogy melyik reptér lesz meg a leghamarabb, a csíkcsicsóira fogadnék, de a másikat is meg kell építeni” – jelentette ki.

A politikus tájékoztatása szerint Szász Jenőék nem keresték meg a cekend-tetői reptér megvalósíthatósági tanulmányának bemutatása előtt, és a véleményét sem kérték ki az ügyben. A megyei tanács MPP-frakciója azonban jelezte, hogy a testület napirendjére tűzné a terv megvitatását. „Bár Szász Jenő lépése váratlanul ért, ha az MPP frakció az önkormányzat elé terjeszti a tervet, nem gondolom azt, hogy vissza kellene utasítanunk. Sőt arra kérném Szász Jenőt, hogy segítsen a gyergyószárhegyi reptér megvalósításában is” – fogalmazott a tanácselnök, aki szerint az idő majd eldönti a kivitelezési prioritásokat.

Arra a kérdésünkre, nem lenne-e ésszerűbb, ha a – szűkös anyagi lehetőségek miatt – Székelyföld egyszerre csak egy repülőtér megépítésére koncentrálna, Borboly úgy reagált: bármilyen kezdeményezés, amely közbeszéd tárgyává teszi a székelyföldi légikikötő létrehozását, segíti ezt az ügyet. „Ha most valaki jelentkezik, hogy Balánbányán építene repülőteret, az is jó, mert az emberek agya rááll a témára” – fűzte hozzá.

A Székelyhon tudósítása szerint a keddi udvarhelyi sajtótájékoztatón Szász Jenő úgy nyilatkozott, értesültek a csíkcsicsói reptér fejlesztési terveiről. „A két tervet nem lehet egy kategóriába sorolni, hiszen a Hargita megyei önkormányzat kisgépeknek szeretne leszállópályát biztosítani, míg az NSKI által ismertetett tanulmány nagyobb, nemzetközi járatok befogadására készült. (…) Úgy gondolom, hogy a Székelyföld szempontjából a Cekend-tetőre elképzelt repülőtérnek prioritást kell élveznie. Véleményem szerint ezt a szakemberek is be fogják látni, amint eljuttatjuk nekik a tanulmányt” – magyarázta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?