Konganak a piacok, üresek a pénztárcák az új évben

Üres a piac, az egy héttel ezelőtti sürgés-forgásnak, tömeges bevásárlásnak, lökdösődésnek nyoma sincs az erdélyi zöldségpiacokon. Az árusok panaszkodnak, hogy nincs vásárló, a vevők viszont az üres pénztárca miatt inkább a kamra és a mélyhűtő tartalékaiból élnek.

Almát és narancsot kínálnak a marosvásárhelyi piacon Kelemenék, illetve csak a férj, mert, mint mondja, nem érdemes a feleségével mindketten fagyoskodniuk, azt a kevés vevőt egyedül is képes kiszolgálni. „Egyelőre nem hozunk friss árut, ami raktáron van, attól próbálunk megszabadulni” – magyarázza a férfi, akitől megtudjuk, hogy „szomszédai”, Takácsék ki sem jöttek még az új évben árulni, mert idősek, nehezen bírják a hideget és anyagi hasznuk amúgy sem lenne belőle. 

Akad még tartalék otthon

Savanyú káposztáért tért be a piacra S.E., aki érdeklődésünkre elmondta, van még a fagyasztójában darált hús, csirke és némi pörköltnek való, még decemberben az ünnepek előtt vásárolt be, most azt „éli fel” a család.

„Nincs vevő drága, itt álldogálunk egész nap, de alig-alig térnek be néhányan a piacra” – magyarázza a savanyú káposztát, murkot, petrezselymet kínáló idős férfi. Elmondja, a Nyárádmentéről jár be a felesége, de most ő jött helyette, amíg ilyen hideg van, „hadd pihenjen egy kicsit”. Azt nem tehetik meg, hogy egyáltalán ne jöjjenek, hiszen a kis nyugdíj mellett ezzel egészítik ki a jövedelmüket. A zöldséget megtermelik, a káposzta is saját termés, savanyítás, „megbízható helyről” – magyarázza és kínálja portékáit.

Eljött a diéta ideje

„Jó volna egy kicsit diétázni, sokat ettünk az ünnepek alatt” – válaszolja kérdezősködésemre az egyik asztal előtti nézelődő. Sok volt a zsíros falat, a kolbász, a sült hús, a diós beigli, a kalács – sorolja az ünnepi menüt egy hölgy, aki salátával, zöldségfélékkel szeretné ellensúlyozni a decemberi bőséges falatokat. Más viszont a pénztárcáját tartja túlságosan is kiürültnek. „Kiköltekeztük magunkat, most meg kell húznunk a nadrágszíjat” – magyarázza a férfi, és túróslaskát, tejes puliszkát ajánl a diétázó hölgynek.

Nemcsak az áruért járnak piacra

A piacra többnyire azok járnak ki, akiknek nem telik a bevásárlóközpontokban nagybevásárlásra. Egy kis zöldséget, gyümölcsöt a zöldségpiacon is beszerezhetnek, nem kell azért a város széléig buszozniuk. A napi beszerzés mellett pedig jókat lehet beszélgetni az árusokkal, akikkel már személyes kapcsolat alakult ki: receptcsere, napi politika, gazdasági problémák, drágulások a mindennapos témák.

 

Kimaradt?