Túlhajszolják a munkásokat az iPhone-gyárban

Szabadnapok nélkül dolgoznak 16 órás műszakokat, gyakran pedig a gyártósornál alszanak el a dolgozók az  iPhone-gyárban – írja az Origo.

BBC Panorama című oknyomozó műsorának csütörtök este vetített adásának készítőinek felkérésére kínai újságírók épültek be a bérgyártásban az Apple eszközeit előállító kínai Pegatron üzemeinek munkásai közé.

Az általuk rögzített rejtett kamerás felvételeken túlhajszolt munkások több tucatjait örökítették meg: a készítők szerint annyira megerőltető a munka az üzemben, hogy nem ritka, hogy a dolgozók elalszanak a különböző gyártósorok mellett.

Az oknyomozó műsor azt is kiderítette, hogy bár az Apple saját előírásai szerint a cégnek bedolgozó üzemek munkásszállásain egy szobában nem lehet nyolcnál több embert elszállásolni, a valóságban tizenkét munkást is bezsúfolnak a szálláshelyekre.

A műsorból kiderül, hogy bár az üzem előírásai szerint a munkások önként jelentkezhetnek túlórára, a valóságban kirúgással fenyegetnek mindenkit, aki nem írja alá önként a túlmunka vállalását tartalmazó dokumentumokat.

A beépült munkások egyikének a leghosszabb műszakja 16 órán át tartott, de mindennap olyan fáradtan ért vissza a munkásszállásra, hogy még enni sem volt kedve, ám a napi munka folyamatos stresszétől aludni sem tudott éjszakánként. Az is előfordult, hogy hiába kért szabadnapott, az iPhone 6 premierje előtti időszakban 18 napon át folyamatosan dolgoznia kellett. 

Kimaradt?