Nagyvárad, Kolozsvár – egykutya az utasszállítóknak

Kolozsvárig szóló jegyet ad el a Budapestről Erdélybe utazóknak több személyszállító cég, akkor is, ha azok csak a táv kétharmadáig, teszem azt Nagyváradig utaznak. Az illetékesek szerint az eljárás törvénysértő.

Rossz néven venné a kedves olvasó, ha a Szatmárnémeti és Bukarest között közlekedő gyorsvonaton, bár csak Brassóig kíván utazni, tetszik-nem tetszik, a fővárosig kellene jegyet váltania? Vagy ha Csíkszeredából autóbusszal igyekezvén Marosvásárhelyre, ugyanannyit kellene fizetnie, mint azoknak, akik Kolozsvárig utaznak? Én is nagyot néztem, amikor november közepén, a népligeti parkolóban felszálltam a Sova Impex Budapest és Kolozsvár közötti járatára, s a járművezető, bár közöltem vele, hogy csak Nagyváradig utazom, egy Kolozsvárig érvényes, 90 lejes jegyet fizettetett ki velem. A sofőr magyarázattal is szolgált, mondván, útközben bárhol leszállhatok, ám jegyet kötelező módon Kolozsvárig kell váltanom. Miért? Csak!

Ezek után már nem is lepődtem meg, mikor múlt hétfőn, a szintén Kolozs megyei Kameleon Trans mikrobuszán útitársnőmnek, bár csak Élesdig vette igénybe a cég szolgáltatását, hozzám hasonlóan, Kolozsvárig szóló jegyet kellett vásárolnia. A dolog miértjét firtató kérdésemre a gépkocsivezető válasza ugyanaz volt, mint a Sova Impex járatán.

„Ezek az árak"

“Maga erről akar cikket írni?” – kérdezte felettébb irritált hangon a Kameleon Trans egyik telefonszámán jelentkező, magát meg nem nevező hölgy, azt firtató kérdésemre, egy 280 km-es utazásért miért kell ugyan annyit fizetni mint egy 400 km-esért, majd hozzátette: “Ezek az árak, rajta vannak a honlapon.  Ha akarja, elfogadja az utazási feltételeket, ha nem, akkor nem”.

Másként vélekedik a dologról Roxana Ilie, a Közúti Fuvarozók Romániai Egyesületének (UNTRR) munkatársa. Véleménye szerint a Sova Impex és a Kameleon Trans eljárása törvénytelen, s azt ígérte, tájékoztatni fogja az esetről az UNTRR vezetőségét, illetve, hogy a szakmai szervezet vizsgálódni fog a két vállalat háza táján. 

Kell legyen tarifájuk közbeeső településekre is

Hasonló szellemben nyilatkozott a Kolozs Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség egyik vezetője is, mondván: “Nem szabályos az, hogy csak a végállomásig adnak jegyet, kell legyen tarifájuk a közbeeső településekre is. Ha nem így van, akkor nem tartják be a törvényt”. Hozzátette, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség csak írásbeli megkeresés alapján járhat el az ügyben.

A Kolozs megyei nemzetközi utasszállító cégek közül nem csak a Sova és a Kameleon nagyvonalú a maga hasznára és az utasok kárára, más fuvarozóknál is bevett gyakorlat, hogy 250 km-ért ugyanakkora fuvardíjat számolnak fel mint 400 km-ért. Ugyanakkor vannak korrekt árpolitikát folytató nemzetközi fuvarozók is. Egy Budapestről fuvarozó székelyföldi cég munkatársa arról tájékoztatott, Kolozsvárig 6.000 forint egy jegy Budapestről, míg Udvarhelyig 9.000 forint. A belföldi fuvarozóknál nem jellemző az a szabálytalan gyakorlat, hogy távolságtól függetlenül, egységáron szállítanák az utasokat.

Alulírottal, bár busszal bejárta keresztül-kasul az országot, sosem vetettek jegyet Udvarhelyig, ha Parajdra utazott Kolozsvárról, sem Szebenig, ha Kolozsvárról Szászsebesre tartott.    

 

Kimaradt?