Európa gazdaságának is árt az orosz válság

A gyengülő euróövezet mellett most már az oroszországi pénzügyi válság is kockázatot jelent Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak növekedésére - állapították meg londoni pénzügyi elemzők.

A Capital Economics elemzőház szerint a jövő évi orosz recesszió elkerülhetetlennek tűnik, ám mélysége egyelőre bizonytalan, és a következő hetek eseményeitől függ. A Capital Economics elemzői által kidolgozott különböző forgatókönyv-változatok alapján az orosz hazai össztermék 2015-ben 2-8 százalék közötti mértékben zuhanhat, ami a ház modellszámításai szerint a közép- és kelet-európai térség oroszországi exportjának 18-50 százalék közötti visszaesését okozhatja, és ez 0,3-1,0 százalékponttal csökkentheti jövőre a régió átlagos GDP-növekedési ütemét.

Kitett az osztrák bankszektor

A másik - potenciálisan még "robbanásveszélyesebb" - átszűrődési kockázatot a pénzügyi rendszerek közötti kapcsolatok jelentik. A közép- és kelet-európai gazdaságok közvetlen pénzügyi kapcsolatai Oroszországgal csekélyek, amit mutat, hogy a térség valutái csak mérsékelten, 0,5-1,0 százalék közötti mértékben gyengültek kedden az euróhoz képest az oroszországi pénzügyi válság újabb híreire.

Az országcsoport azonban közvetve mégis ki van téve az oroszországi válságnak, mégpedig az osztrák bankszektoron keresztül, amelynek mind Közép- és Kelet-Európában, mind az orosz piacon jelentős érdekeltségei vannak, így járványközvetítővé válhat - fejtegették a Capital Economics londoni elemzői.

A forintot is magával rántotta a rubel. Háromhavi mélypontra gyengült december 16-án kedden a forint a bankközi devizakereskedelemben, hasonlóan a többi feltörekvő piaci devizához. Az eurót a kora reggeli 309,05 forint után délután fél ötkor 313,51 forinton jegyezték. Az árfolyam 2,27 százalék széles mozgási sávban, 308,39 és 314,38 forint között alakult. Az eurót 314 forint felett legutóbb szeptember közepén jegyezték.

Csökkenő olajárak

Az orosz válság átterjedésének kockázatára más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet. A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai erről összeállított legutóbbi elemzésükben kiemelték, hogy a folyamatosan csökkenő olajárak fő haszonélvezői közé tartoznak ugyan a közép- és kelet-európai felzárkózó térség gazdaságai is, de az orosz gazdaságra nehezedő nyomás egy idő után régiós járványkockázattá válhat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?