Borbély László: közös ügy a fenntartható fejlődés

Az EPP-kongresszus második napján került sor a Megőrizni Európát a következő generációk számára: Zöld fejlődés és fenntartható gazdaság című panel-beszélgetésre, amelynek házigazdája Johannes Hahn európai regionális politikákért felelős biztosa volt.  A beszélgetésen részt vett és felszólalt Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, volt környezetvédelmi miniszter is.

A résztvevők – a környezetvédelmi politikák számára meghatározó kormányzati és nemkormányzati intézmények valamint az ipari szektor képviselői – különböző kérdésfelvetések mentén próbáltak válaszokat találni a környezetvédelem különböző problémáira. laszlo-borbely-andreea-balaurea

Borbély: egymásra vagyunk utalva

Borbély László felszólalásában elmondta, saját tapasztalata azt mutatja, hogy szakemberek tudására, tapasztalatára kell alapozni a stratégiai elképzeléseket. A szaktudást azonban mindenképp politikai akaratnak kell kiegészítenie, hiszen az elképzelések és az eszközök mellett a megvalósítás és a finanszírozás a politikum felelőssége. 

„A politikusoknak szükségük van a környezetvédelmi szakemberek, mérnökök és tervezők tudására és elképzeléseire, szükségük van az ipari szektor innovációs technológiájára is, mint ahogy a környezetvédelemnek is szüksége van a politikum támogatására ahhoz, hogy együtt sikerüljön megvalósítani a fenntartható fejlődés irányelveit” – foglalta össze Borbély László. 

A politikus kifejtette: mindenki számára sürgető kérdés a környezetvédelmi problémák megoldása. „Úgy látom, hogy ebben a kérdésben egymásra vagyunk utalva, csak együtt tudunk megoldásokat kidolgozni a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem terén” – jelentette ki.

A beszélgetésen felszólalt Johannes Hahn és Borbély László mellett Maria da Garca Carvalho, európai parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter, Hendrik Bourgeois, a General Electric alelnöke valamint Romana Jorda európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament energiabizottságának képviselője.

Kimaradt?