Optimisták a kereskedők a Fekete Péntek előtt

A tavalyinál is lényegesen nagyobb volumenű eladásokra számítanak a kereskedők az idei Black Friday-en, ami a legtöbb résztvevőnél november 21-én kezdődik.

Valószínűleg csak a jó isten tudja, vagy még az sem, hogy hány hazai kiskereskedelmi vállalat kínál rendkívüli kedvezményeket a vásárlóknak az idei Black Friday alkalmából. A számos, kizárólag az esemény reklámozására létrehozott román nyelvű internetes oldal közül akad, amelyik 58, de olyan is, amelyik 89 résztvevő bolthálózatról, áruházláncról és webáruházról tud, ám a valós szám vélhetően ez utóbbinál is lényegesen magasabb.

A résztvevők létszámán kívül maga az időpont sem egyértelmű. Hagyományosan, legalábbis az Egyesült Államokban, ahol a Hálaadás Napjához kapcsolódik, november utolsó hétvégéjén van a Black Friday. Idehaza azonban a résztvevő cégek legtöbbje már november 21-én árengedmények özönével fogja csábítani a potenciális ügyfeleket, amit aztán megismétel majd november 28-án.

Ugyanakkor az elektronikai-, elektrotechnikai- és számítástechnikai termékeket forgalmazó Altex, a konkurenciát megelőzve, már az elmúlt hét csütörtökén, szombatján és vasárnapján is Fekete Pénteket tartott. Az biztos, hogy idén is részt vesznek az akcióban mobiltelefon-szolgáltatók, de a rendkívüli árengedményekkel kirukkoló cégek között van biztosító, kertészeti termékeket forgalmazó és meleg ételt házhoz szállító vállalkozás is.

Tavaly az eMag volt a nagy nyertes

Romániában először 2011-ben próbálkoztak a kereskedők a november végi árengedmény dömpinggel. A kezdeményezés sikeres volt, az eladások évről-évre meredeken nőnek. A tavalyi Black Friday legnagyobb nyertese az eMag online áruház volt, melynek weblapjára egyetlen nap leforgása alatt 3,1 milliószor klikkeltek.

Az eMag vezetői idén 4,5 millió klikkre és 150 millió lejes eladásra számítanak, ami 50 százalékkal lenne nagyobb a tavalyinál. Hasonló mértékű növekedést várnak a Flancónál is. Az elektronikai- és elektrotechnikai áruházlánc 70 millió lejre árult a tavalyi Black Friday alkalmával, az idei célkitűzés pedig 110 millió.

2013-ban az árleszállítási láz a kiskereskedelem korábban érintetlen területeit is elérte, így például Fekete Pénteket tartottak bizonyos gyógyszertárakban, egyes erdélyi piacokon pedig az árusok szokatlanul jutányos áron kínálták a burgonyát.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?