New Yorkban van a világ legdrágább bevásárló utcája

A New York-i Fifth Avenue felső szakasza megelőzte a hongkongi Causeway Bay környékét és a világ legdrágább bevásárló övezete a bérleti díjak alapján - szerepelt a Cushman & Wakefield szolgáltató cégnek az MTI-hez eljutatott tanulmányában.

A Fifth Avenue felső szakaszán a kiskereskedelmi üzleteknek az egy négyzetméteres éves bérleti díja 29,82 ezer euró, míg a második helyezett Causeway Bay övezetben 23,3 ezer euró. Harmadik helyen a párizsi Champs-Élysées áll 13,23 ezer eurós négyzetméterenkénti bérleti díjjal.

A Cushman & Wakefield tanulmánya 65 ország 330 legdrágább kiskereskedelmi helyszínét állítja rangsorba évente. Magyarországról a Váci utca jutott be, amely a negyvenedik helyen áll 2014-ben a 2013-as negyvenkettedik hely után. Idén a Váci utcában négyzetméterenként 1140 euró volt az éves bérleti díj.

A tanulmány szerint az elsődleges kiskereskedelmi bérleti díjak átlagosan 2,4 százalékkal növekedtek a 2014 szeptemberét megelőző 12 hónapban. A gyenge gazdasági aktivitás hatással volt némely piacra, míg más területeket a strukturális változások befolyásoltak. A 330 vizsgált hely közül 227 helyen stagnáltak vagy nőttek a bérleti díjak.

John Strachan, a Cushman & Wakefield globális kiskereskedelmi vezetője szerint New York új rekordot állított fel, a valaha mért legmagasabb kiskereskedelmi bérleti díjak tekintetében. A világ nagyobb turistaforgalmat lebonyolító városai pedig folyamatosan fejlődnek és a főbb márkák háborúznak a legjobb üzlethelyiségekért.

1. Fifth Avenue New York, Egyesült Államok  2. Causeway Bay Hongkong 3. Avenue des Champs Élysées Párizs, Franciaország  4. New Bond Street London, Egyesült Királyság 5. Pitt Street Mall Sydney Ausztrália  6. Via Montenapoleone Milánó, Olaszország 7. Ginza Tokió, Japán 8. Myeongdong Szöul, Dél-Korea 9. Bahnhofstrasse Zürich, Svájc 10. Stoleshnikov Moszkva, Oroszország 

Kimaradt?