Gondolatkísérlet: 20 év alatt érné utol egyik Korea a másikat

Érdekes gondolatkísérlet végzett el a dél-koreai pénzpiacokat felügyelő bizottság: megpróbálták megbecsülni, hogy mennyi idő és pénz lenne szükség arra, hogy észak utolérje délt, ha egyesítenék a két Koreát.

A bizottság számításai alapján húsz év és legalább 500 milliárd dollár lenne szükség ahhoz, hogy Észak-Koreában a jelenlegi 1251 dollárról 10 ezerre emelkedjen az egy főre jutó hazai össztermék (GDP). Ez Dél-Koreában tavaly 26 ezer dollár volt, tehát nominális értékben pedig Dél-Korea hazai összterméke negyvenszerese volt az északinak.

Kelet- és Nyugat-Németország GDP-jében tízszeres volt a különbség az egyesítés évében, 1990-ben. Azóta idén tavaszig csaknem 2 ezer milliárd eurót emésztett fel a keleti tartományok felzárkóztatása, ennek ellenére még távolról sem egyenlítődött ki a kelet-nyugati különbség.

A délieknek egyébként konkrét tervük van az egyesítésre: a bizottság elnöke szerint az egyesítés költségeit dél-koreai állami pénzintézetek, kereskedelmi bankok, nemzetközi szervezetek, köztük a Világbank, valamint az Észak fejlesztését célzó projektekből származók adók fedeznék.

Az újraegyesítés költségeivel egyébként elég sok becslés van, tavaly a dél-koreai pénzügyminiszter például úgy gondolta, hogy tíz éven keresztül a dél-koreai GDP 7 százalékát, azaz több mint 800 milliárd dollárt emésztene fel ez a vállalkozás. Egy idén közzétett felmérés adatai szerint a déliek 70 százaléka támogatja az újraegyesítést, de anyagi terheket csak 50 százalék vállalna e cél érdekében.

Kimaradt?