Rekordot döntött az Apple értéke

A csütörtöki tőzsdei nap végén az Apple részvényárfolyama ismét rekordot döntött, és ezzel a cég piaci kapitalizációja is rekordértékűre nőtt. Jelenleg nagyjából 662 milliárd dollárt ér az Apple, ha az összes részvény pillanatnyi értékét nézzük.

A piaci kapitalizáció egy cég részvényeinek száma megszorozva a részvény értékével, vagyis mondhatjuk azt, hogy a cég részvényesek által kinyilvánított értéke. Utoljára 2012-ben állt hasonlóan jól az Apple ha ezt az értéket nézzük, akkor 658 milliárd dollár volt a rekord tőzsdezárás után.

Az eredménnyel az Apple bőven vezet az összes többi amerikai cég előtt, az Exxon és a Microsoft jelenleg kicsivel 400 milliárd dollár fölött áll, a negyedik helyen tanyázó Google értéke jelenleg nagyjából 370 milliárd dollár. Érdekesség azonban, hogy az alig néhány napja tőzsdére lépett kínai Alibaba.com most 300 milliárd dollár körül áll, a cégben pedig eléggé bíznak a befektetők, szóval ezen a téren szerintem a jövőben számíthatunk még meglepetésekre.

Az Apple hatalmas részvény-visszavásárlásba kezdett, vagyis a cég elkezdte kivonni a szabad kereskedésből a részvényei egy részét azzal, hogy visszavásárolták azokat. Ezek a részvények pedig nem számítanak bele a piaci kapitalizációba. Az Apple egyébként összesen 90 milliárd dollárért tervez bevásárolni a saját részvényeiből.

Kapcsolódók

Kimaradt?