Rossz évük van Romániában az autógyártóknak

Az év első kilenc hónapjában 23 százalékkal kevesebb új autó lelt gazdára az országban, mint 2011 azonos időszakában, ezzel szemben a használt járművek importja 80 százalékkal növekedett. A haszongépjárművek gyártói és importőrei sem dicsekedhetnek: forgalmuk 43 százalékkal csökkent ebben az évben.

Nem volt kereslet idén Romániában az új gépkocsik iránt, ellenben látványosan nőtt a használtautók piaca – derül ki a gyártók és importőrök adataiból.bent2

Eszerint az év első kilenc hónapjában 23 százalékkal kevesebb új autó lelt gazdára az országban, mint 2011 azonos időszakában, ezzel szemben a használt járművek importja 80 százalékkal növekedett. A Romániába behozott „second hand” autók 45 százaléka tíz évesnél „öregebb”. A haszongépjárművek gyártói és importőrei sem dicsekedhetnek: forgalmuk 43 százalékkal csökkent ebben az évben.

A legnagyobb arányban, 68 százalékban a jogi személyek vásároltak új gépkocsit idén. Az Autógyártók és -Importőrök Egyesülete szerint ennek az alacsony hazai vásárlóerő mellett elsősorban az a magyarázata, hogy akadozik a roncsautó-program.

Az új autók eladási listáját a Dacia vezeti; jól fogy a Volkswagen, a Skoda, a Renault, a Ford és a Hyundai is.bent1

Az új gépkocsik iránti kereslet az elmúlt ötben összesen 70 százalékkal csökkent. Ezt csak kis mértékben kompenzálja, hogy a román autóexport – elsősorban a Renault Csoport romániai üzemének köszönhetően folyamatosan – nőtt; idén azonban a növekedései ütem csak 4 százalékos volt.

Kimaradt?