Két amerikai kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Alvin Roth és Lloyd Shapley amerikai közgazdásznak ítélte oda hétfőn a 2012. évi közgazdasági Nobel-emlékdíjat a svéd jegybank.

A Sveriges Riksbank a piactervezés gyakorlatának elemzéséért és a stabil piaci allokáció területén végzett kutatásért ítélte a professzoroknak a legrangosabb közgazdasági díjat.

Alvin Roth a Harvard Egyetem professzora, Lloyd Shapley a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen tanít. A kitüntető cím mellé összesen 8 millió svéd korona (923 ezer euró) pénzjutalom jár a két díjazottnak.

A párosításokat kutatták

A svéd jegybank a díjazottakat méltató közleményében kiemeli: a professzorok az egyik legközpontibb közgazdasági kérdést kutatták, hogy miként lehet a lehető legjobban párosítani társadalmi szereplőket, így például tanulókat iskolákkal, vagy szervdonorokat szervátültetésre váró betegekkel. Itt az a kérdés, hogyan lehet ezt a leghatékonyabb módon végrehajtani, illetve az egyes eljárások melyik társadalmi csoportokat részesítik előnyben - írja a Riksbank.Untitled-2

Úgy fogalmaznak: a két díjazott ezeket a kérdéseket oly módon válaszolta meg, hogy absztrakt, elméleti eredményektől jutottak el a piaci intézmények gyakorlati újratervezéséhez.

Kiegészítették egymás munkáját

Lloyd Shapley kooperatív játékelméleti módszerekkel vizsgálta az egyes eljárásokat. E tekintetben az egyik kulcskérdés, hogy miként lehet olyan allokációs eljárást kidolgozni, ami stabil abban az értelemben, hogy nincs olyan két szereplő, aki inkább egymást választaná, mint az eljárás útján kiérdemelt párját. Stabil megoldáshoz vezetett az úgynevezett Gale-Shapley-algoritmus, amely egyben csökkenti annak lehetőségét, hogy a szereplők manipulatív viselkedéssel befolyásolják a végkimenetelt.

Alvin Roth azt ismerte fel, hogy Shapley elméleti kerete megvilágítást adhat arra, hogy miként működnek a gyakorlatban a piacok. Empirikus kutatásai során Roth és társai azt bizonyították be, hogy a stabilitás kulcsfontosságú annak megítélésében, hogy egy adott piaci intézmény mennyire sikeres. Eredményeivel Roth meglévő intézmények újratervezésében is részt vett.

Kimaradt?