Körforgalom épül a veszélyes rétyi útkereszteződéshez

Várhatóan még idén körforgalmat építenek a balesetveszélyes rétyi útkereszteződéshez, tájékoztatta lapunkat Kovács Ödön. A háromszéki önkormányzat megyemenedzsere szerint az országos útügyi hatóság (CNADNR) versenytárgyaláson kiválasztotta a kivitelező céget és a pénze is megvan a körforgalom építéséhez.

A munkálatok megkezdését az akadályozta, hogy a nagy autósforgalom számára megfelelő körforgalom megépítéséhez nem volt elegendő a meglévő úttest szélessége, ezért a kereszteződésben lévő Petrom üzemanyagtöltő állomás ingyen átadott egy 100 négyzetméteres területet az útügynek, ennek telekkönyvezése most zajlik.

Kovács Ödön szerint ezen a héten meglesz a telekkönyv, kiadják az építkezési engedélyt és kezdődhet a körforgalom építés, amely várhatóan 2-3 hét alatt el is készülhet. A rétyi körforgalom megépítése azért rendkívül fontos, mert egyrészt gyorsítaná a 11-es és 13E jelzésű országutak autós forgalmát, de elkerülhetőek lennének a szinte mindennapos balesetek, mondta a háromszéki megyemenedzser.

A háromszéki rendőrség már rég sürgeti a rétyi körforgalom megépítését. Ion Popa rendőrparancsnok korábban arról tájékoztatott, hogy átfogó elemzést készítettek a Kovászna megye területén lévő megyei és országutak „gyenge pontjairól”, ezt elküldték az érintett önkormányzatoknak és az országos útügyi hatóságnak is. Van ahol az úttest és gyalogátjárók újrafestését, közlekedési táblák elhelyezését javasolták, illetve a baleseti szempontból kritikus helyszín, a 11-es országút rétyi útkereszteződésébe körforgalom megépítését sürgetik.

 

Kimaradt?