Óriási mennyiségű alma termett idén Szatmár megyében

Bár még nincs teljesen vége a szüretnek, Szatmár megyében 23-25 ezer tonna almára számítanak, ami az utóbbi évek legnagyobb termése. Jóllehet a minőség is megfelelő, a nyomot árak miatt ennek a mennyiségnek jó háromnegyedéből almalé készül, számítások szerint 5-6 ezer tonna kerül a piacra. A nagy termést és a piac beszűkülését, valamint a gazdák kiszolgáltatottságát látva (amihez az is hozzájárul, hogy kevés a hűtőház a tavaszi tárolásra) a gyümölcslevet gyártó cégek mindössze 2O-28 banit ígérnek egy kiló almáért, ami a gazdák szerint több mint megalázó.

A komorzáni, tasnádi, kőszegremetei, cseháli gazdák szerint ez a pénz a permetezőszerek és a műtrágya árát is csak szűkösen fedezi, s akkor hol van még a metszésre, talajművelésre, szedésre, a fagy ellen való védekezés és más műveletekre fordított költség? Többen kedvezményes akciókkal próbálnak jobb árat elérni. Például úgy, hogy a városi vevő, aki három-négy mázsa almát vesz télire (ami nem sok egy négy-öttagú családnak) a piaci árnak feléért, 1-1,5 lejért is vásárolhat szép álló almát a termőhelyen.

Több mint biztosra vehető, hogy a következő hetekben, karácsony felé az árak még lennebb esnek, hisz Magyarország legnagyobb almatermelő megyéjéből, Szabolcs-Szatmár-Beregből jövő hírek szerint az orosz piac uniós letiltása miatt több százezer tonna gyümölcs felvásárlójától esnek el. Az eddigi gyakorlat azt ígéri, hogy a felesleget többek közt nálunk próbálják értékesíteni. Fodor István kertészmérnök, a megyei mezőgazdasági kamara igazgatója említette, hogy szinte naponta kérik a gazdák (noha ez nem az ő „asztaluk”), hogy tegyenek valamit a szomszédból behozott alma mennyiségének a csökkentéséért. Csak kevesen értik meg, hogy az uniós országokban szabad a piac, s immár nincs vám vagy más korlátozás. 

Kimaradt?