Még egy lista, ahol Románia megelőzte Magyarországot

A mai nap tette közzé a Világbank a Doing Business 2015-ös jelentését, amely különböző paraméterek alapján arról mutat képet, hogy mennyire jó vállalkozni egy adott országban.

A régió országai közül továbbra is Lengyelország áll az élen, sőt 13 helyet lépett előre tavalyhoz képest: a 189 országból álló rangsorban a 32. helyen áll a tavalyi 45. helyezéssel szemben. A régió országai közül - Szlovéniát leszámítva - mindenki megőrizte vagy javított a pozícióján: Szlovákia 12, Románia 15, Ukrajna 16, Bulgária 20, Horvátország 24, Csehország 31 helyet lépett előre a rangsorban, Magyarország maradt az 54. helyen, míg Szlovénia 18 hellyel lejjebb csúszott a listán.

Nemcsak a régiós országok egymáshoz viszonyított helyzete változott meg jelentősen, a világban is jelentős átrendeződések mentek végbe. A legnagyobb javulás Jamaica (36 hely), a Dominikai Köztársaság (33 hely), Csehország (31 hely), Oroszország (30 hely) esetében figyelhető meg, a legjobban pedig Bangladesh esett vissza a rangsorban (43 hely).

Idén a lista elején is történtek változások: hosszú évek után először lépett a rangsor 2. helyére Új-Zéland, megelőzve ezzel Hong Kongot, aki így a 3. helyre esett vissza. A TOP 10-ben Dánia, Norvégia, az Egyesült Királyság és Finnország is helyet kapott, akik javítottak korábbi helyezésükön, míg Korea 2, az Egyesült Államok 3 hellyel esett vissza tavalyhoz képest. 

 

 

Kimaradt?