Victor Ponta: decemberben üres lesz az államkassza

Ellenzéki bírálatok kereszttüzébe került vasárnap este a miniszterelnök, miután aznap egy interjúban kijelentette: év utolsó másfél hónapjában üres lesz az államkassza, mert az előző kormány által készített idei költségvetés nem irányoz elő forrásokat erre az időszakra.

Victor Ponta a PRO TV-nek adott interjúban azt mondta: az év utolsó 45 napjában nem lesz pénz a kórházak finanszírozására, a nyugdíjak egy részének a kifizetésére és a belügyminisztérium alkalmazottainak bérére.

A kormányfő a nap folyamán pontosított a kijelentésén: Iaşi-ban azt mondta, mégis lesz pénz a kincstárban az év utolsó napjaira is. Magyarázata szerint a forráshiányt úgy oldják meg, hogy átcsoportosítják a költségvetést.ponta masolat

A miniszterelnök pontosítása nem akadályozta meg a Demokrata Liberális Párt politikusait abban, hogy „minden idők leginkompetensebb kormányfőjének” nevezzék Pontát és a lemondását követeljék.

Gheorghe Ialomiţeanu volt pénzügyminiszter úgy fogalmazott: „mennyire érthet a kormányzáshoz az a miniszterelnök, aki költségvetés-kiigazítást hajt végre az év folyamán, s után kijelenti, hogy nem jut pénz az év végéig?” Arra utalt, hogy a Ponta-kabinet augusztusban módosította az idei költségvetést.

Adriean Videanu volt gazdasági miniszter „inkompetenciája szélsőséges méreteket öltött”. Ialomiţeanuhoz hasonlóan azon szörnyűlködött: miként lehetséges, hogy a miniszterelnök költségvetés-kiigazításkor nem gondolt az év utolsó 45 napjára is.

Kimaradt?