Olcsó a kőolaj, de Romániában drága maradt a benzin

Négy hónap leforgása alatt mintegy negyedével csökkent a kőolaj világpiaci ára, ám a hazai autósok ennél jóval kisebb mértékben tankolhatnak olcsóbban. A hazai piac csak akkor követi a világpiaci tendenciát, ha drágulásról van szó, ha csökken az ár, akkor már nem.

Érzékenyen reagálnak a hazai üzemanyag-forgalmazók a kőolaj világpiaci árának változására, de csak akkor, ha érdekükben áll. Ha a kitermelők drágítanak, az árváltozás elképesztően rövid időn belül érezteti hatását a romániai benzinkutaknál, mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk az autósoknak. Az energiahordozó világpiaci árának csökkenése ellenben sokkal lassabban és kisebb mértékben gyűrűzik be a honi üzemanyagtöltő állomásokra.

Olcsóbb, de nem sokkal

A Brent olajfajta ez év júniusának második felében hordónként mintegy 115 dollárba került. Azóta folyamatosan csökkenő tendencia érvényesül, jelenleg a Brent ára kevéssel haladja meg a 85 dollárt, ami azt jelenti, hogy négy hónap leforgása alatt hozzávetőleg 25 százalékkal lett olcsóbb.

Az üzemanyagok hazai ára ugyanakkor lényegesen kisebb mértékben csökkent. Június végén az egyik Bihar megyei OMV üzemanyagtöltő állomásnál a gázolaj literje 6,32 lejbe, míg a benziné 6,34 lejbe került. Egy hónappal később ugyanazon kútnál a gázolaj literjéért 6,28 lejt, a benzinért pedig 6,12 lejt kellett fizetni. Ugyanott jelenleg 5,98 lejbe kerül a gázolaj, míg a benzin 5,87 lejbe.

Ez az ármozgás tendenciájában és arányában a teljes hazai piacra érvényes. Tehát a benzin mintegy 8, a gázolaj pedig 7 százalékkal olcsóbb most, mint négy hónappal ezelőtt, vagyis az üzemanyag ára kb. negyedannyival csökkent, mint a kőolajé az adott időszakban. A tetemes különbség nem magyarázható a valutaárfolyam ingadozásával, ugyanis a Román Nemzeti Bank adatai szerint júniusban a dollár hivatalos átlagárfolyama 3,23 lej volt, ma pedig 3,48 lejt fizetnek egy dollárért, az eltérés tehát csupán 8 százalék.

Románia, Magyarország egykutya

„A hazai piac csak akkor követi a világpiaci tendenciát, ha drágulásról van szó, ha csökken az ár, akkor már nem” – jelentette ki, a helyzetet kommentálva Augustin Hagiu, a közúti fuvarozók érdekvédelmi szervezetének az elnöke. Petre Prisecaru, a bukaresti Világgazdasági Intézet kutatója az egyik hazai kereskedelmi tévécsatornának azt nyilatkozta, piaci erőfölénnyel való visszaélésnek minősül az üzemanyag forgalmazók azon gyakorlata, hogy azonnal reagálnak a kőolaj drágulására, ám az energiahordozó árának csökkenésére csak nagy fáziskéséssel.

Hollandiában, Németországban és Luxemburgban több mint kétszeres, Dániában pedig két és félszeres volt az üzemanyagok árcsökkenése az elmúlt hónapokban a romániaihoz képest. Magyarországon az üzemanyagár változásának dinamikája hasonló a romániaihoz. Egy, a fogyasztói árak alakulását figyelő portál adatai szerint június végén a benzin átlagára 422 forint, a gázolajé pedig 427 volt, míg jelenleg a két üzemanyag árszintje 383, illetve 400 forint, ami kb. 8 és 10 százalékos csökkenést jelent.

Szerettük volna megtudni, hogy az egyik legnagyobb hazai üzemanyag-forgalmazónak számító MOL Románia milyen megfontolások alapján hajt végre áremelést, illetve -csökkentést, ám a vállalat kommunikációs felelőse azt közölte, a cég nem hoz nyilvánosságra az árpolitikára vonatkozó információkat.         

A nyersanyagpiaci szakértők arra számítanak, hogy a kőolajár hordónkénti átlagára 2015 folyamán is 85 dollár körül mozog majd.     

 

Kimaradt?