Erdély mágnesként vonzza a külföldi befektetőket

Bukarestben és Erdélyben működik a külföldi érdekeltségű romániai vállalatok 78 százaléka, míg a Duna-mentét és Moldvát elkerülik a befektetők. Az erdélyi megyék közül Szilágy vonzotta a legkevesebb külföldi üzletembert.

Cégbírósági adatok szerint a múlt év végén 634 600 cég volt bejegyezve Romániában a cégbíróság adatai szerint, melyek közül 192 416 működött külföldi tőkével. A külföldi befektetések Bukarestben koncentrálódnak, ahol 86 171 idegen érdekeltségű vállalat székel.

Nagy eltérések Erdélyen belül

A határon túli vállalkozók által leginkább kedvelt romániai régió Erdély, ahol 65 040 vállalkozást jegyeztek be, itt van a külföldi tőke több mint 33 százaléka. A befektetési kedv Erdélyen belül óriási eltéréseket mutat.

Temes megyében például 13 264 határon túli tőkéjű céget jegyeztek be, míg a Szilágyságban mindössze 885-öt. Egyébként az erdélyi megyék közül Szilágy vonzotta a legkevesebb külföldi üzletembert, majd Kovászna és Beszterce-Naszód következnek 1 138, illetve 1 249 vállalkozással. Temes megyén kívül Kolozs (7 986), Bihar (7 395), Arad (5 942) és Brassó (5 744) tartozik még az élenjárók közé a külföldi befektetések számának tekintetében.

Arra, hogy a határ közelsége önmagában nem elegendő vonzóerő az idegen tőke számára Szatmár megye a legjobb példa, ahol csak 2 495 külföldi érdekeltségű vállalkozás van. A Kárpátokon túl mindössze két olyan megye van ahol a külországi tőkével működő cégek száma meghaladja az ötezret: Ilfov (7 074), amely a főváros közelségéből és Konstanca (6 368), amely tengerparti fekvéséből profitál.

A negatív csúcstartó Vaslui

Az Ó-királyságban 13 olyan megye van, ahol a külföldi érdekeltségű gazdasági társaságok száma nem éri el az ezret sem, ezek közül 9 Havasalföldön, 1 Dobrudzsában, 3 pedig Moldvában van. A negatív csúcstartó Vaslui, ahol 375 az ilyen cégek száma. Az ország keleti és déli régiójának gazdasági helyzetéről sokat elmond, hogy a nyolc moldvai megyében kevesebb vállalkozást jegyeztek be külföldi befektetők, mint Temesben, mindössze 11 035-öt, míg Olténiában, melyhez öt megye tartozik, kevesebbet, mint Biharban, csupán 5 308-at.

Az idegen tőke részaránya Bukarestben a legmagasabb, 63 százalék, több mint kétszerese az országos átlagnak, ami 30 százalék. A második Temes megye 48 százalékkal, majd Arad következik 42 százalékkal. A külföldi érdekeltségű cégek forgalma nagyobb, mint a százalékos arányuk, eléri az 50 százalékot. Tavaly a versenyszféra teljes hazai forgalma 250 milliárd eurót tett ki, amiből az idegen tőke részesedése 125 milliárd volt.     

 

Kimaradt?