Izlandból kért bocsánatot ügyfeleitől Cristian Sima

Izlandon tartózkodik Cristian Sima, a nagyszebeni tőzsde (Sibex) volt elnök-vezérigazgatója, akiről a sajtó napokig azt feltételezte, hogy külföldre szökött az ügyfelek pénzével.

A bróker péntek este élő adásba jelentkezett be a Realitatea TV-ben. Azt mondta: nem lopta el az ügyfelek pénzét, ám befektetéseik egy részét elvesztette a tőzsdén. Szavai szerint a kár kétmillió euró és kétmilliárd dollár, és azért menekült el az országból, mert a károsultak megfenyegették.

„Az ügyfelek pénzét nem loptam el, hanem ügyetlenül kezeltem. A felelősség teljes mértékben engem terhel” – jelentette ki. Ugyanakkor azt ígérte, hogy a károsultak a befektetésüknek legalább egy részét viszakapják.sima

Sima azt mondta, nem tudja még, mikor tér vissza az országba, egyelőre hatvan napra bérelt egy házat Izlandon. Tagadta azokat az információkat, hogy halálos beteg lenne, s elárulta, hogy már az államfő leváltásáról szóló referendumkor fenyegetéseket kapott.

A bróker a hét folyamán három magyarázó e-mailt is írt, melyeket Radu Soviani gazdasági elemző közölt a blogján. Ezekben szintén arról tájékoztat, hogy egy lejt sem költött el saját célokra az ügyfelek pénzéből, és vállalja a felelősséget az ügyetlen tőzsdei tranzakciókért.

Cristian Sima kárvallott ügyfelei között több ismert személyiség található, köztük Daniel Dăianu volt pénzügyminiszter is. A brókert nem körözik, ugyanis eltűnése után hivatalosan senki sem nyújtott be panaszt a rendőrségre.

Kimaradt?