Sok herce-hurca után utat javítanak Nagyváradon

Elkezdték Nagyváradnak a kisajátítások miatt sokáig vitatott, az úgynevezett Macio- hídtól kiindulva a Făcliei, a Piatra Craiului, az Adevărului), a Gheoghe Doja, a Louis Pasteur, az Ecaterina Teodoroiu, az Izvorului utcákon egészen a Füstös-hídig (mai elnevezése Teodor Neş) haladó út kivitelezését.

A határon átívelő program keretében a váradi önkormányzat Biharkeresztessel közösen pályázott támogatásra, utóbbi 509,8 ezer eurót kapott, Nagyváradon pedig 14,9 millió euróba kerül az út elkészítése. A váradi költségvetésből az elszámolható költségek 56,1 százalékát több, mint hétmillió eurót fedeznek, a vissza nem térítendő támogatás értéke 5,5 millió euró, az el nem számolható költségek 2,3 millió euróra rúgnak.

Az út szerepe, hogy a Kolozsvár–Szatmárnémeti útvonalon közlekedők ezt használva elkerülhessék az amúgy is amúgy is zsúfolt utcákat. Az út 3577 méter hosszú lesz, a munkálatok keretében a Făcliei út 660 méteres szakaszát is felújítják majd és támfalakat is építenek például  Macskadombnál és két, egy 33,3 méter és egy 157,5 méter hosszú felüljárót is kialakítanak, és elkészítik a kereszteződéseket és a körforgalmakat is. A kivitelezést végző cégcsoport vezetője a Trameco Rt.,  emellett a Selina Rt., a Drumuri Bihor Rt. az Abed Nego kft, a Vega 93 Rt., a Geotec Plant Kft. és az Instgat Kft vesy részt a munkában, alszerződést a ELM Electromontaj Rt-vel kötöttek.

Kimaradt?