Brutális mértékű internetadó lesz Magyarországon

Magyarországon jövőre kiterjesztik a távközlési különadót az internetszolgáltatókra is. Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be kedden a 2015-ös adók ismertetésekor.

Ha ezt a mostani formában teszik, az azt jelenti, hogy az évi 500 millió és 5 milliárd forint feletti árbevételt hozó cégek a bevételük 4,5 százalékát, az 5 milliárd feletti bevételt termelő cégek a 6 százalékát kötelesek befizetni az államkasszába – írja a 444.hu.

A lap hozzáteszi, hogy a szolgáltatók valószínűleg nem tudják majd lenyelni az adót, ami praktikusan áremelkedéshez vezethet a piacon, noha Varga Mihály elmondta, ezt a terhet leírhatják a társasági adójukból.

A hvg.hu arról ír, hogy kifejezetten magas lesz a jövő évre bejelentett internetadó mértéke. Az adó alapja a felhasználó által bonyolított adatforgalom lesz. E szerint  minden megkezdett gigabájtnyi adatforgalmazás után 150 forintos adókötelezettséget ír elő a 2015-ben életbe lépő új szabályozás.

Egy 5 GB-os mobilnetcsomag ma nagyjából 3000 forintba kerül, erre 750 forintnyi plusz költség kerül majd, ami 25 százalékos emelkedést jelent. Egy korlátlan vezetékes nethozzáférés árát 4-5000 forintnak számolva még brutálisabb arány jön ki, ezen ugyanis egy átlagfelhasználó havi 30-50 gigát minden további nélkül leforgalmaz. Ebben az esetben az adó mértéke 4500-7500 forint lehet, ami jól láthatóan több, mint a havi díj. Ekkora pluszt egyik szolgáltató sem fog lenyelni.

A Fidesz szerint a kormány által bejelentett jövő évi adótervek garantálják a családi adórendszer és az igazságos közteherviselés érdekében a különadók fenntartását, illetve a kis- és közepes vállalkozások alacsony adózását.

 

Kimaradt?