Repülőbalesetben meghalt a Total olajcég vezetője

Meghalt kedden Christophe de Margerie, a Total francia olajipari cég elnök-vezérigazgatója Moszkvában. A cég válságtanácskozást hívott össze Párizsban. 

A 63 éves Christophe de Margerie gépe felszállás közben a sűrű ködben egy hókotrónak ütközött a vnukovói nemzetközi repülőtéren. A Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülő fedélzetén rajta kívül háromfős személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak.

A baleset hétfőn éjjel, moszkvai idő szerint néhány perccel éjfél előtt történt. A baleset időpontjában 350 méteres volt a látótávolság.

A tragédiáról szóló első hírekben még az szerepelt, hogy életét vesztette a hókotró vezetője is, később azonban kiderült, hogy életben van. Az ügyben vizsgálat indult. Az orosz hatóságok szerint a sofőr ittas volt. A baleset miatt több más repülőtéri alkalmazott felelőssége is felmerült, várhatóan többeket felfüggesztenek. 

A francia polgári légiközlekedés-biztonsági iroda három munkatársa Moszkvába indult a baleset körülményeinek kivizsgálására. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást, és a vizsgálat lefolytatásával őket bízta meg. A baleset okait jelenleg az orosz hatóságok vizsgálják. A francia nyomozók a repülőgépet építő (Dassault), és a működési engedélyét kiadó állam képviselőjeként vesznek részt a vizsgálatban.

Kimaradt?