Harmadik alkalommal szervezik meg a Pénzidomárt

Hatalmas népszerűségnek örvend a középiskolás diákok körében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Gazdaság- és Humántudományok Kara, az OTP Bank Románia, illetve Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa által három éve elindított Pénzidomár - gazdasági és pénzügyi vetélkedő. Tavaly 27 iskolából közel háromszázan neveztek be a versenyre, hogy csapatokba verődve összemérjék gazdasági ismereteiket kortársaikéval.

Az idei kiírást népszerűsítő sajtótájékoztatón Zsigmond Barna Pál főkonzul elmondta, a Pénzidomár vetélkedő magyar nyelven kínál gazdasági és pénzügyi ismereteket a diákoknak, részvételükkel pedig olyan jártasságra tesznek szert a gazdaság világában, amelynek később, felnőttként is nagy hasznát veszik. Hangsúlyozta, Magyarország számára kiemelten fontos a külgazdaság élénkítése, a magyar kormány külhoni támogatási listáján évek óta előkelő helyen szerepel a Sapientia EMTE.

Makó Zoltán dékán hangsúlyozta, a verseny nem titkolt célja az sem, hogy lehetőséget nyújtsanak a középiskolásoknak az egyetem megismerésére, megszeretésére, hiszen az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy több olyan sikeresen érettségizett nebuló választja tanulmányainak folytatásaként a Sapientiát, aki részt vett a Pénzidomár vetélkedőn.

Az OTP Bank Románia nem csupán a Pénzidomár verseny keretében igyekszik elősegíteni a fiatalok gazdasági tudásának gyarapítását - mutatott rá Farkas László, a pénzügyi intézet csíkszeredai fiókjának vezetője, utalva arra, hogy a Fáy András Alapítvány keretében több tréninget szerveztek már a diákoknak Erdélyben is.

A Pénzidomár vetélkedőre idén is négyfős középiskolai csapatok jelentkezését várják, akiknek november 6-ig kell beküldeniük a versenyre való jelentkezés feltételeként megjelölt kitöltött feladatlapot - ezt a www.penzidomar.ro honlapon találják az érdeklődők, további részletekkel együtt. A döntőre, amelybe 12 csapat juthat tovább, november 21-23. között kerül sor Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületében.

Kimaradt?