Nyugalmazott agrárszakembereket díjazott Kelemen Hunor

A hazai társadalom számára jó jel az, hogy az agrárértelmiségiek szerepe egyre növekszik, fokozott figyelmet kap itthon a mezőgazdaság jövedelemhozó ágazatként – hangsúlyozta szerdán Kelemen Hunor szövetségi elnök Árkoson.

Az államfőjelölt szerdán a közel száz nyugalmazott agrárszakember jelenlétében második alkalommal megszervezett háromszéki veterán mezőgazdászok találkozóján vett részt. Az Agrosic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kamara, valamint a Kovászna Megye Tanácsa által szervezett eseményen Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnök-jelöltje és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyújtotta díjat azoknak a mezőgazdászoknak, akik tevékenyen hozzájárultak a megye mezőgazdaságának fejlesztéséhez, ugyanakkor kivették részüket a közösségi munkából is.

„Háromszéken, Székelyföldön és mindenütt, ahol magyar emberek élnek a mezőgazdaság mindig előkelő helyet foglalt el, hiszen ebből éltek, megbecsülték a földet, a jószágaikat. Fontosnak tartom, hogy ezeket a mezőgazdasági hagyományokat továbbvigyük, mert ezek tartották meg nagyapáinkat, dédapáinkat is ezen a földön, amely minket is megtart, ha vigyázunk rá” – hangsúlyozta a találkozón Kelemen Hunor.

Hozzátette: a kormányban folytatott viták központi témája az utóbbi időben a mezőgazdaság volt, nevezetesen azok a lehetőségek, amelyekkel élnie kell Romániának az Európai Unió új költségvetési időszakában. „Abban a stratégiai partnerségben, amelyet az ország aláírt Brüsszellel, úgy tudtuk alakítani a mezőgazdasági támogatásokat, hogy azok a következő esztendőkben is kedvezőek lesznek a hazai mezőgazdaságnak. Ugyanakkor a gazdák olyan típusú támogatásokhoz is hozzájuthatnak kormányzati és uniós alapokból, amilyenekre eddig még nem volt alkalmuk” – jelentette i az RMDSZ államelnök-jelöltje.

A politikus arra bátorította a gazdákat, hogy minden ily rendelkezésükre álló lehetőséget használjanak ki. Kelemen Hunor szerint a hazai mezőgazdaságban dolgozók megszerezték már a kellő tapasztalatot a támogatások lehívására és belátták azt is, hogy érdemes odafigyelni erre a szakterültre, hiszen munkahelyeket teremt, jövedelmet hoz, megélhetést biztosít a családoknak, a közösségnek. „A legnagyobb kihívás számunkra itthon továbbra is az, hogy a megtermelt termékeket, megfelelőképpen értékesítsük” – mondta a háromszéki mezőgazdászoknak a szövetségi elnök.

Kimaradt?