Megmutatjuk a székelyföldi autópálya nyomvonalát

Sepsiszentörgy és Kézdivásárhely mellett haladna el a Brassót Bákóval összekötő autópálya, amelyet európai uniós forrásokból építene meg a kormány. A szállításügyi miniszter szerdán hivatalosan is ismertette a Brüsszel által elfogadott román közúhálózat-fejleszési tervet.

A dokumentum már kedden kiszivárgott a sajtóba, ennek egy némileg módosított változatát mutatta be a parlamenti szállításügyi szakbizottságának Ioan Rus. A tárcavezető szerint a már meglévő 644 km sztráda mellé összesen 479 km (2030-ig 656 km) autópálya épülne a 2014-2020-as uniós költségvetési forrásokból, nem 2400 km, mint amennyiről korábban elődje, Dan Șova beszélt

E szerint hat új autópálya épülne Romániában: Nagyszeben–Brassó (103 km), Ploiești–Comarnic (49), Craiova–Pitești (115), Comarnic–Brassó (54), Brassó–Bákó (158) és Gyalu–Bors (177 km). A munkálatok összköltsége 5 milliárd euró, TVA nélkül. Az összeg 85 százalékát uniós alapokból biztosítják, a fennmaradó pénz a román állam önrésze. A tervben nincs feltüntetve a munkálatok határideje.

Amint a térképből kiderül, Románia az Ártánd-Bors határátkelőtől már csak Marosvásárhelyig kívánja megépíteni a 11 éve elkezdett észak-erdélyi autópályát. A nagylaki határátkelőhelyet Bukaresttel összekötő dél-erdélyi pályát pedig nem Nagyszeben mellett az Olt völgyén vezetné át a Kárpátokon, amint azt korábban tervezte, hanem Brassó mellett, a Prahova völgyén. Az autópályák Székelyföldet sem kerülnék el teljesen. Brassót az Ojtozi szoroson keresztül kötnék össze a moldvai Bákóval. Ez az autópálya Kovászna megyét is átszelné. 

Emellett a kormány 17 gyorsforgalmi utat építene, ezek hossza összesen 2400 km, a munkálatok költsége pedig 18,74 milliárd euró (TVA nélkül). Gyorsforgalmi út épül több olyan nyomvonalon is, amelyre korábban autópályát terveztek (például Marosvásárhely és Iași között). A magyar-román államhatárral párhuzamosan haladó Arad-Szatmárnémeti út, valamint a Nagyvárad-Déva, Szatmárnémeti-Zilah, Marosvásárhely-Brassó, és Sepsisznetgyörgy-Gyergyószentmiklós országutak transzregionális besorolást kaptak. (A fenti táblázatban a Gyalu-Bors szakasz tévesen gyorsforgalmi útként szerepel)

Ennek oka minisztériumi források szerint az, hogy megépítési költségük egyharmada az autópályákénak, a későbbiekben pedig könnyen sztrádákká bővíthetik. Ennek megfelelően a nyomvonal melletti földterületek kisajátítása is 70 méter szélességben történik. Jelenleg egyébként egyetlen kilométer gyorsforgalmi út sincs Romániában.  

Rus: nem visszalépés a gyorsforgalmi út

Ioan Rus szállításügyi miniszter a bizottságok előtt elmondta: a terv (master plan) a 2014-2030-as időszakra határozza meg Románia fejlesztési elképzeléseit a szállításban, és a közúti mellett a vasúti, vízi, és légi közlekedésben tervezett fejlesztésekre is kitér. A terv a novemberig elkészülő környezeti hatástanulmánnyal együtt képezik majd az ország infrastruktúrafeljesztési operatív programját. 

A miniszter nem tartotta visszalépésnek, hogy a korábban tervezett autópályák helyett immár csak gyorsforgalmi, vagy transzregionális utak megépítésével számolnak. Kijelentette, az úthálózat optimalizálását tudományos elemzések alapján végezte el egy amerikai társaság. Figyelembe vetté a forgalmi adatokat, az összeköttetési szükségleteket és azt is, hogy az infrastruktúra fejlesztése a gazdasági fellendülést eredményezze. A tervezett fejlesztések áfa nélkül 17,5 milliárd euróba kerülnek. 

Moldován: időhúzás a gyorsforgalmi út

Moldován József parlamenti képviselő időhúzásnak tarja, hogy a kormány gyorsforgalmi utak megépítésére összpontosít. „Véleményem szerint a tervezet nagyon jól összetett, viszont bizonyos pontjaival kapcsolatban kérdések merültek fel bennem. Az elmúlt 20 év során Romániának nem volt prioritása a gyorsforgalmi útszakaszok kiépítése, mindeddig csupán az autópályák körül folyt a vita” – fogalmazott a politikus.

Moldován szerint gyaníthatóan ügyes időhúzás a kormány részéről, hogy mindazon részeken, ahol nincs finanszírozásuk az autópálya kiépítésére egyszerűen átalakítják gyorsforgalmi utakká, ami egyben azt is magával hozza, hogy újra kell tervezni a szóban forgó szakaszokat, új tanulmányokat kell készíteni e köré, amivel ismét „vehetnek maguknak” pár év haladékot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?