Helyi értékekre összpontosít a szentgyörgyi Őszi Vásár

Október 11-12-én lesz Sepsiszentgyörgyön az Őszi Vásár, amely idén változatos gasztronómiai kínálattal egészül ki: szombaton zajlik a XII. Háromszéki Kolbászparádé, vasárnap pedig Káposztafesztivált tartanak a háromszéki városban.

Az előző évekhez hasonlóan a vásárban őstermelők kínálják majd terményeiket és termékeiket, de szép számban lesznek kézművesek is a Szabadság téri kirakódáson. A szervezők célja, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt bekapcsolódhassanak a helyszínen a kézműves tevékenységekbe és saját készítésű emléktárgyakat vihessenek haza. Aki pedig beáll inasnak, jutalomgarast is kap, amit a vásári boltban lehet levásárolni. A gyerekek számára számos érdekes új játékot készítenek elő a szervezők és a partner egyesületek, lehet majd levendulababát és papírmasé gyümölcsöket készíteni.

„A színpadi programok szervezésekor főleg a helyi és erdélyi előadókat részesítettük előnyben” – mondta Sztakics Éva Judit alpolgármester. Színpadra lép a népes Spontán zenekar, melynek számos sepsiszentgyörgyi népzenész a tagja, fellép a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes, melyet a közönség a Fölszállott a páva című tehetségkutató versenyből ismerhet, itt lesz a csíkszeredai Kedves zenekar és Tófalvi Mihály mesemondó székely anekdotákkal szórakoztatja a közönséget. Magyarországi meghívottak közül szombaton az eleki román hagyományőrző csoport műsorát láthatják a néptánc kedvelői, míg vasárnap este a Cimbaliband húzza a talpalávalót. A meghívottak sorait további nemzetiségi néptáncegyüttesek gazdagítják.

A vásári csárdában helyben készült finom falatokat fogyaszthatnak a látogatók. A menü igazodik a gasztrorendezvényekhez, így szombaton a Kolbászparádé győztes receptje alapján készült kolbászt lehet megkóstolni és vasárnapra 5000 töltelék káposztát készítenek a hozzáértő szakácsok.

Bagoly Miklós, a Kovászna Megyei Kis és Középvállalkozók Szövetségének elnöke és a Kolbászparádé szervezője elmondta, második alkalommal tartják a versenyt a városközpontban, hiszen a tavalyi tapasztalatok megerősítették abban, hogy több látogató érkezik a helyszínre és a különböző programpontok erősítik egymást. Összesen 50–60 csapat jelentkezésére számítanak a szervezők, eddig 15-en erősítették meg részvételi szándékuk. Vajda Lajos, a Kolbászparádé egyik főszervezője szerint érdemes benevezni, hiszen a fődíj egy négyszemélyes bulgáriai szilveszteri kirándulás, a második helyezett pedig meghívást nyer a Csabai Kolbászfesztiválra. Az elsődíjas kolbászt majd mindenki megkóstolhatja, hiszen a rendezvény után egy évig lehet majd kapni a Bertis üzletláncban a nyertes recept alapján készült ínyencséget. A káposztafesztivál főnyereménye egy külföldi utazás.

A gasztronómiai rendezvényekben nagy szerepet vállaló Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendje a két főzőverseny idejére időzítette új tagjainak felvételét, így pénteken egész Erdélyből érkeznek hivatásos és hobbiszakácsok Sepsiszentgyörgyre az avatási ceremóniára – jelentette be Bágyok Károly, a lovagrend kancellárja. A lovagrend célja a helyi gasztronómia promoválása, a hagyományos receptek felélesztése és bevezetése a mai konyhakultúrába.

A rendezvény szervezésében Sepsiszentgyörgy önkormányzatával szorosan együttműködik a Kovászna Megyei Kis és Középvállalkozók Szövetsége, Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendje, Fundamentum Egyesület, valamint a Tega Rt.

Kimaradt?