A jegybank 3 százalékra csökkentette az alapkamatot

A Román Nemzeti Bank (BNR) 25 bázisponttal, 3 százalékra csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács keddi ülésén.

A BNR ugyanakkor 12-ről 10 százalékra csökkentette a lej tartalékrátáját, míg a valutáé 16 százalék maradt. A kötelező tartalékokra vonatkozó döntés október 24-től november 23-ig lesz hatályos.

A bankközi ügyletekben az eddigi 3 százalék helyett 2,75 százalékkal lehet eltérni az irányadó kamattól. Ennek megfelelően a bankok a kihelyezett hitelekre az eddigi évi 6,25 helyett legfeljebb évi 5,75 százalékos kamatot számolhatnak fel, míg a betétekre továbbra sem fizethetnek 0,25 százaléknál alacsonyabb kamatot.

Az intézkedéstől a gazdaság és fogyasztás hitelezésének fellendülését remélik Bukarestben. A keddi döntés összhangban van az elemzők várakozásával. Legutóbb - féléves szünet után - augusztus elején csökkentette a román jegybank az alapkamatot. Akkor szintén 25 bázispontos mérséklést hajtottak végre és így az irányadó kamat 3,25 százalékra esett. A BNR tavaly négyszer, az idén korábban háromszor csökkentette az alapkamatot, mindig 25 bázisponttal.

Csökken az infláció

A román éves infláció augusztusban 0,84 százalék volt, a júniusi 0,66 százalékos történelmi mélypont után. A BNR augusztusban 2,2 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését a korábbi 3,3 százalékról, a jövő évit pedig 3,3-ról 3 százalékra.
Az elemzők a kamatcsökkentési ciklus folytatásra számítanak novemberben, amikor a román alapkamat elérheti a 2,75 százalékot és a kötelező lejtartalékok rátájának csökkentését várják a valutatartalékok rátájának megőrzése mellett.

Kimaradt?