Bemutatták Csíkszereda energetikai stratégiáját

Hargita Megye Tanácsának Energiagazdálkodási Ügynöksége a RE-SEEties projekt keretében elkészítette Csíkszereda energetikai stratégiáját, amelyet hétfőn mutattak be a megyeházán. Az ismertetőn részt vett Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke és Becze István megyei tanácsos, Dobos Alpár, az energiagazdálkodási ügynökség vezetője, Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere, valamint energiaszolgáltató cégek és civilszervezetek képviselői.

Barti Tihamér és Becze István egyaránt reményét fejezte ki, hogy a stratégia eléri a kívánt célt, és elmondták, hogy a megyei tanács a különféle területek összehangolt fejlesztésére törekszik. Csák László, a stratégiát kidolgozó vállalkozás vezetője előbb hazai és külföldi adatokkal szolgált az energiafogyasztásról, illetve a hatékony energiafelhasználásról, és elemezte a romániai energiapolitikát. Elmondta, megalapozott, a gazdasági és társadalmi összefüggéseket is szem előtt tartó stratégiát alkottak.

Románia jól teljesít a megújuló energiák használata terén, amelynek aránya 25 százalék fölötti, de ez elsősorban a szegénységnek tulajdonítható, illetve annak, hogy az ipari termelés, ennek következtében pedig az ipari fogyasztás igen alacsony. Ugyanakkor a lakossági elektromosáram-fogyasztás szinte irreálisan magas, ennek oka a háztartási elektronikai cikkek tömeges vásárlása és használata. Csíkszereda a romániai átlaghoz sorolható energiafogyasztás terén.

Betegséget okozó épületek

Csák László kitért az épületek okozta betegségekre is. Felmérésükből kiderül, hogy a megkérdezett csíkszeredai közalkalmazottak több mint fele fejfájásra vagy szemszárazságra panaszkodik, ami a „rossz épülethasználatot” bizonyítja, e probléma orvoslására átgondolt épületgépészi megoldások szükségesek iskolákban, hivatalokban és más középületekben.

25 százalékkal csökkenthetnék a CO2-kibocsátást

A szakember végül ismertette azt az akciótervet, amely a megyeszékhely szén-dioxid-kibocsátásának 25 százalékos csökkentését célozza. Ebből két százalékot jelentene a tömbházak napelemekkel való ellátása, amely kilenc év alatt megtérülne.

Hatszázalékos csökkenést lehetne elérni azzal, ha a lakosság körében mentalitásváltást szorgalmazó kampánnyal elérnék, hogy kevesebbet járjanak gépkocsival a városban, a kibocsátás 25 százalékos csökkentését viszont túlnyomórészt a távhő modernizálásával lehetne elérni. Sokat nyomna a latban, ha legalább a középületek kivétel nélkül fűtésrendszerre csatlakoznának, de a lakosság vissza- vagy akár új távhőrendszerre való  kapcsolódása is üdvös lenne. Ugyanakkor előzetes becslések alapján a távhőrendszerek esetében a gázfűtést vidékünkön kiválthatná a fahulladék, ami egyben helyi munkahelyek teremtését eredményezné.

Az akcióterv programmá formálásának részét képezik további konzultációk, a projekt lebonyolítói szívesen fogadnak minden észrevételt, javaslatot. A dokumentumot alig több mint két héten belül benyújtják a városvezetéshez, amely megvitatja azt, annak nyomán pedig még csiszolnak az elképzelésen, majd a helyi önkormányzatban szavazásra bocsátják.

Kimaradt?