Kivonulna Romániából az egyik legnagyobb energiaszolgáltató

A román energiapiacról való kivonulás lehetőségével is számol az olasz Enel vállalat, amely 1,7-1,8 milliárd euróért eladná romániai érdekeltségeit - értesült a Mediafax hírügynökség.

Az olasz vállalat Románia déli és délnyugati részét látja el árammal, a romániai piac egyharmadát birtokolja. A hírügynökség úgy tudja, hogy az olaszok csak csomagban hajlandók eladni három romániai körzeti áramszolgáltató vállalatukat (Enel Muntenia, Enel Dobrogea és Enel Banat), de ha nincs érdeklődés, akkor lemondanak az eladásról.

Az Enel 500 millió euró kedvezményt is hajlandó biztosítani annak, aki mindhárom vállalatot megvásárolja. A hírügynökség azonban úgy véli, hogy nem fognak vevőt találni rá, mert a körzeti szolgáltatóknak három különböző privatizációs szerződésük van, ezeknek a záradékai pedig különböznek.

Kereskedelmi vita is zajlik

Az Enel 2004-ben vásárolta meg a Dobrogea és a Banat körzeti állami szolgáltatók többségi részvénypakettjét, majd 2007-ben privatizáció útján a Muntenia is a birtokába került.

Az olasz vállalat és Románia között kereskedelmi vita zajlik a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamaránál, amelyhez Bukarest fordult. Románia azt követeli a cégtől, hogy további 521,58 millió euró fizessen a román államnak az Enel Muntenia privatizációs szerződése értelmében.

A román állam szerint az olasz vállalatnak egy 13,57 százalékos kisebbségi részvénycsomag értékét kell még kifizetnie, viszont az olaszok azt állítják, hogy maradéktalanul teljesítették a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeiket, és nincs adósságuk a román állammal szemben.

Kimaradt?