Feketén dolgozó krumpliszedőkre vadászik a háromszéki rendőrség

Feketén dolgozó pityókaszedőkre vadászik a háromszéki rendőrség és munkafelügyelőség. Ebben az időszakban ellepték a mezőgazdasági területeket a helybéli és más megyékből érkező idénymunkások, akiket a háromszéki gazdák többnyire a napszámos-törvény alapján alkalmaznak, viszont vannak, akiket feketén fizetnek meg munkájukért.

A Kovászna megyei Munkafelügyelőség aligazgatója Liliana Balmuş érdeklődésünkre elmondta: ebben az időszakban ugyan nem szerveznek mezőgazdaságot célzó razziákat, de panaszok, feljelentések nyomán eljárnak. Így történt a napokban is, amikor két maksai gazda ellen kaptak feljelentést.

Az esetről beszámolt a Kovászna megyei rendőrség is. Nicoleta Marin szóvivő szerint a rendőrökből és munkafelügyelőkből álló csoport két maksai mezőgazdasági területen zajló munkálatokat vizsgálta, és kiderült, hogy az engedélyezett magánszemélyként (PFA) dolgozó gazda földjén 43 felnőtt és 6 kiskorú dolgozott napi 8 órát munkaszerződés vagy napszámos szerződés nélkül, tehát feketén.

A gazdákat a kiskorúak foglalkoztatását szabályzó törvény megsértésével és feketemunkával gyanúsítják. A munkatörvénykönyv szerint egy feketemunkás miatt az alkalmazó 10 ezer lejes pénzbírsággal sújtható, és bűncselekménynek számít, ha egy vállalkozásnál, ötnél több munkaszerződés nélkül dolgozó személyt találnak.

Kimaradt?