IMF: csökkent a költségvetési hiány a világgazdaságban

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint jelentős előrelépés történt világgazdasági szinten a költségvetési konszolidációban. A szervezet tokiói idő szerint kedd reggel kiadott Költségvetési Monitor jelentésében rámutat: ugyanakkor a romló növekedési kilátások és az egyre erősödő kockázatok továbbra is jelentős kihívást jelentenek a kiigazítási folyamatra nézve.IMF 1

A Valutaalap számításai szerint a világgazdaság egészében az idei 4,2 százalék után 3,5 százalékra csökken jövőre a GDP-arányos költségvetési hiány. Az Egyesült Államokban 8,7 százalékról 7,3 százalékra, az euróövezetben pedig 3,3 százalékról 2,6 százalékra mérséklődik ez a mutató.

A Valutaalap jelentésében kiemeli: a legtöbb államban jelentős előrelépés történt a költségvetési egyensúly megteremtése felé, így a vizsgált országok felében a válság előtti szinten, vagy az alatt lesz a költségvetési hiány mértéke 2013-ban. A legnagyobb javulás a fejlett országokban volt, igaz, a válság kirobbanása után ezekben az országokban volt a legnagyobb költségvetési gazdaságélénkítés.

Az IMF szerint ennél nehezebben haladnak az adósságszint csökkentésére irányuló törekvések. Az adósságszint már tetőzött a fejlődő államokban, de a fejlett gazdaságokban csak 2014-2015-ben várható a GDP-arányos adósság stabilizálódása. "Sok fejlett országban a konszolidációs erőfeszítéseket még több évig fenn kell tartani, hogy a válság előtti szintre csökkenjen az államadósság" - írja a washingtoni székhelyű szervezet.IMF 2

Az IMF emlékeztet: a kiigazítást végrehajtó kormányzatok jellemzően egyszerre nyúlnak a kiadáscsökkentés és bevételnövelés eszközeihez. A fejlett gazdaságokban nagyobb hangsúlyt fektetnek a döntéshozók a kiadáscsökkentésre.

A szervezet kiemeli, hogy a kiigazítási programokban kellő hangsúlyt kell fektetni az olyan intézkedésekre, amelyek tompítják a folyamat negatív társadalmi hatásait, így elengedhetetlen a kellő szociális ellátórendszer és a megfelelően progresszív adórendszer. Ugyan a jól tervezett adó- és segélyrendszer hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez, a jobb növekedési és munkaerő-piaci kilátások elengedhetetlen feltételét képezik a strukturális reformok - írja a Valutaalap.

Kimaradt?