Juncker: reformok előtt nem kap hitelt Görögország

Görögországnak a nemzetközi hitelprogram szerint esedékes következő kifizetés előtt meg kell mutatnia, hogy elkötelezett a reformintézkedések mellett - jelentette ki az euróövezet országainak pénzügyminiszteri csoportját (Eurogroup) elnöklő Jean-Claude Juncker a miniszterek hétfői találkozója után Luxembourgban. Hétfőn hivatalosan is működésbe lépett az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az eurózóna válságkezelő alapja.juncker

Athénnak sikerült előrelépnie

A késő estébe nyúló megbeszélések fő témája a pénzügyi segítségre szoruló országok, köztük Görögország gazdasági kiigazító intézkedéseinek értékelése volt. Mint a luxemburgi kormányfő Juncker elmondta, az Eurócsoport megállapította, hogy Görögország az elmúlt hetekben lényegi haladást tudott felmutatni ezen a téren.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szintén megerősítette, hogy Athénnak sikerült előrelépnie, de hozzátette: ennél minden téren, azaz a pénzügyek, a strukturális reformok és az adósság csökkentése terén is többre van szükség.

Spanyolország is napirendre került az Eurócsoport pénzügyminiszteri tanácskozásán - számolt be Juncker. Elmondta: megállapításuk szerint a szeptember végén, a spanyol kormány által bemutatott strukturális reformprogram összhangban van az uniós ajánlásokkal, sőt, bizonyos téren túl is teljesíti őket.

Madrid nem szorul segítségre

Több újságíró is rákérdezett: most, hogy felállt az eurózóna állandó válságkezelő intézménye, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), támogatja-e az Eurogroup, hogy Madrid segítséget kérjen ebből a forrásból. Juncker azt válaszolta, hogy ezt a spanyol kormánynak kell eldöntenie. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter ugyanakkor hétfőn indokolatlannak nevezte Spanyolország megsegítését.

„Spanyolország nem szorul segítségre" - jelentette ki még a találkozó előtt Schauble, majd hozzátette: "Madrid minden szükséges lépést megtesz a költségvetésben és a strukturális reformokat illetően. Spanyolországnak a bankjaival van gondja, miután az elmúlt évek ingatlanbuborékja kipukkadt. Ezért Spanyolország segítséget kap, hogy a bankjait feltőkésítse." {loadposition OTP}

Ez utóbbiról szólva Jean-Claude Juncker elmondta: a spanyol bankok kockázatelemzése megmutatta, hogy tőkehiányuk valamivel kevesebb, mint 60 milliárd euró, a bankszektor feltőkésítését célzó uniós források folyósítása pedig novembertől kezdődhet majd meg.

Jean-Claude Juncker újságírói kérdésre kifejtette: az eurózóna közepes és hosszú távú jövőjéről, valamint a bankunióról is szó esett a tanácskozáson. Erről mindazonáltal nem volt hajlandó további részleteket elárulni, mondván: a bankunió kérdését kedden az összes uniós pénzügyminiszternek, az Ecofin tanácsnak kell megvitatnia.

Kimaradt?