Magyarázat nélkül csökkentették az oroszok Románia gázellátását

Răzvan Nicolescu energetikai miniszter tájékoztatása szerint a Gazprom pénteken öt százalékkal csökkentette a Romániába irányuló gázhozamot, anélkül, hogy erről előzetesen értesítette volna a román hatóságokat.

Nicolescu közölte, a nap folyamán Bukarest hivatalosan kér magyarázatot az orosz kőolajipari társaságtól az intézkedés okával kapcsolatban.

A Mediafax hírügynökség szerint az ország évi földgázszükséglete 12,5 milliárd köbméterre tehető, ugyanakkor a belföldi termelés évi 11 milliárd köbmétert tesz ki. A kelet-közép-európai országok közül Románia függ a legkevésbé az orosz gáztól: eddig is évi szükséglete kevesebb mint negyedét importálta Oroszországból, de ennek egy jelentős részét saját termelésből is képes lenne pótolni.

Közben Victor Ponta miniszterelnök pénteken úgy vélekedett: egész Európához hasonlóan Romániát is hátrányosan érintik az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók, de ez egy olyan ár, amit „megéri megfizetni”, amikor a nemzetközi jog betartatása a tét.

A kormányfő külföldi újságírók kérésére kommentálta azt, hogy pénteken életbe léptek az Európai Unió Oroszországgal szemben elhatározott újabb gazdasági és politikai korlátozó intézkedései. „Felelősséggel tartozunk azt nyilvánvalóvá tenni, hogy senki sem változtathatja meg a nemzetközi jogot, és nem követhet el visszaélést egyetlen másik európai nemzet kárára sem. Így tehát ez egy olyan ár, amit az európai közösségnek megéri megfizetni” – jelentette ki Ponta a román exportkiesésre és a szankciókkal kapcsolatos orosz válaszintézkedésekre utalva.

Kiszolgáltatott Kelet-Európai országok

A Gazprom ugyan azzal indokolja a szállítások visszafogását, hogy saját hazai tárolóiba tölt több gázt a tél előtt, ám bizonyos jelek erősen arra utalnak, hogy valójában meg akarja akadályozni Ukrajna gázellátását nyugat felől – írja a napi.hu. Lengyelország a héten egy időre kénytelen volt leállítani ezeket a szállításait. Szlovákia egyelőre nem fogta vissza a nyugat-keleti gázáramlást.

A Wall Street Journal (WSJ) tudósításából nem derül ki, hogy Magyarország megkapja-e a szerződésben szereplő mennyiséget, ám az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI tudósítása szerint egyelőre nem lát gondot. A legnagyobb bajba Bulgária kerülhet, amely téli szükségleteinek 82 százalékát friss szállításokból szolgálja ki és csak a maradékot tározókból. A balkáni országnak nincs vezetékes kapcsolata egyik szomszédos állammal sem, így teljesen kiszolgáltatott Oroszországnak.

Kimaradt?