Csökkentek a közvetlen külföldi tőkeberuházások

Csaknem 14 százalékkal csökkentek az első hét hónapban a közvetlen külföldi tőkeberuházások Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte pénteken a román központi bank.

Januártól július végéig 1,309 milliárd euró áramlott a román gazdaságba. A vizsgált időszak utolsó hónapjában 117 millió euróval gyarapodtak a külföldi beruházások, ami enyhén magasabb az előző, júniusi hónapinál.

Eddig a havi lebontás alapján májusban érték el a csúcsot a külföldi beruházások, akkor 306 millió euró áramlott a román gazdaságba. A leggyengébb hónap február volt, 36 millió euróval.

Tavaly a román külföldi tőkeberuházások értéke 26,8 százalékkal, 2,71 milliárd euróra nőtt 2012-höz képest, ami az elmúlt négy év csúcsát jelentette. 2012-ben először nőttek ismét a román külföldi beruházások a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta.

A központi bank közlése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az első hét hónapban elérte a 781 millió eurót, miután tavaly ugyanebben az időszakban 92 millió euró többletet jegyeztek. Júliusban a folyó fizetési mérleg deficitje 97 millió euróval csökkent az első fél év után regisztrált értékhez képest.

Kimaradt?