Hatalmas foglalkoztatási válság közeledik

Több mint 600 millió plusz álláshely megteremtésére van szükség 2030-ig a világon, csak hogy a növekvő népességgel lépést tudjunk tartani. A Világbank szerint foglalkoztatási válság van, hiány van munkahelyekből, különösen a minőségiekből – írja a hvg.hu.

Itt lehet hamarosan egy foglalkoztatási válság a nyakunkon – írja a Business Insider. A Világbank adatai szerint ugyanis legalább 600 millió munkahelyre lenne szükség 2030-ig a világon ahhoz, hogy csak a népesség növekedésével lépést tudjunk tartani. Nigel Twose, a Világbank foglalkoztatási részlegének igazgatója szerint foglalkoztatási válság, hiány van a munkahelyekből, különösen a minőségi álláshelyekből. Az igazgató szerint emellett még további probléma az is, hogy a G20 országok körében több helyen is nyílik az olló az alacsonyabb és magasabb jövedelemmel rendelkezők között, a feltörekvő államok ebben a csoportban ugyanakkor jobban muzsikálnak, mint a fejlett országok.

A tanulmány, melyet az OECD és az ILO adatai is kiegészítenek, szerint mintegy 100 millió ember volt munka nélkül a G20 országokban, 447 millióan pedig napi 2 dollárnál kevesebből voltak kénytelenek megélni. A globális növekedés, a 2013-2014-es szerény emelkedés ellenére, a megszokott trend alatt található, a gyenge munkaerőpiacok pedig negatív hatással vannak a befektetésekre, illetve a fogyasztásra is.

A Világbank szerint nem csak a munkaügyi minisztériumokban van szükség összehangol politikákra az új munkahelyek megteremtése érdekében, hanem a különböző kormányok egészének is részt kell ebben venniük, emellett be kell vonni a magánszektort is. Koordinált politikákra van szükség annak érdekében, hogy fenntartható, új munkahelyeket teremtő gazdasági növekedés legyen.

A G20 országaiban mindeközben elvileg már készülnek különböző stratégiák arra vonatkozólag, hogyan tudnák a növekedést és a foglalkoztatottság növelését elősegíteni.

Kimaradt?