Kiterjesztik a pénzügyi amnesztiát a közalkalmazottakra

Egyetlen közalkalmazottnak sem kell visszafizetnie az államnak azokat a bérjellegű juttatásokat, amelyekről a Számvevőszék vagy más illetékes szerv megállapította, hogy törvénytelenül fizették ki nekik – döntötte el a szenátus.

A felsőház hétfő este megszavazta a pénzügyi amnesztiát valamennyi közalkalmazottra kiterjesztő törvénytervezetet. E szerint a közalkalmazottnak nem kell visszafizetniük azokat a bérjellegű juttatásokat, amelyeket a Számvevőszék szerint törvénytelenül fizettek ki nekik.

Az amnesztia eredetileg csak a pedagógusokra vonatkozott. Kiterjesztését az RMDSZ is támogatta. „Már a tanárok amnesztiájáról szóló javaslat vitáján is hangoztattuk, hogy a tervezetet valamennyi költségvetési alkalmazottra ki kellene terjeszteni, hiszen önhibájukon kívül jutottak a törvényesnél több pénzhez” – mondta a maszol.ro-nak az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Máté András.

A törvénytervezetről a képviselőháznak is kell szavaznia. Máté András tájékoztatása szerint a tervezetet várhatóan jövő héten tárgyalják, és az RMDSZ természetesen az elfogadását fogja támogatni.

A szenátusi vitán egyébként jelen volt Rovana Plumb munkaügyi miniszter is, aki a tervezet megszavazását kérte a honatyáktól. A tárcavezető nem árulta el, milyen mértékben terheli majd meg a költségvetést a törvény életbe lépése. Mint ismert, korábban a kormány pénzügyi amnesztiát hirdetett a kismamáknak és a nyugdíjasoknak is. Az erről szóló tervezetet a szenátus szintén elfogadta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?