Ponta és Orbán is csak ígérte a munkahelyeket

Egymillió munkahely megteremtésével ámította a választókat Victor Ponta román, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyaránt. Jelenleg mindkét ország oly messze van a hangzatos célkitűzéstől, mint Makó Jeruzsálemtől. 

Mandátumának megkezdésekor négy év leforgása alatt 1 millió új munkahely teremtését ígérte Victor Ponta kormányfő. Mintegy két év elteltével az eredmények messze elmaradnak az ígéretektől, jelenleg csupán 120 ezer dolgozóval van több, mint 2012-ben. A Munkaügyi Minisztérium adatai szerint júniusban 4,43 millió munkavállaló volt Romániában, míg két évvel korábban 4,31 millióan voltak. A hazai dolgozók száma ugyanazon a szinten van, mint 2003-ban.

A foglalkoztatás terén 2008 júniusában voltunk a csúcson, amikor 4,82 millióan dolgoztak hivatalosan Romániában. A gazdasági válság miatt a foglalkoztatottság tetemes mértékben visszaesett, néhány év leforgása alatt több mint 700 ezer munkahely szűnt meg. 2008 decemberében 4,73 millió alkalmazottat tartottak nyilván, 2009 első hónapjában a számuk 4,8 millióra nőtt, ám azután két éves szabadesés következett: 2009 júniusában 4,61 millióan, ugyanazon év decemberében 4,36 millióan, 2010 júniusában 4,26 millióan, 2011 januárjában pedig már csak 4,09 millióan álltak alkalmazásban. Ez utóbbi érték jelentette a mélypontot, 2011 végére már 4,17 millió volt az idehaza nyilvántartott dolgozók száma.

Azt, hogy a valóság messze esik a célkitűzésektől egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón maga Ponta is elismerte. „A 2009 óta megszűnt munkahelyek visszaszerzése egy olyan probléma, amelyet még nem sikerült megoldani a kormánynak” – jelentette ki a miniszterelnök, aki megismételte, középtávon a cél az, hogy a munkavállalók száma elérje a nyugdíjasokét. Romániában jelenleg 5,19 nyugdíjas van, ami azt jelenti, 760 ezer munkahelyet kellene teremteni ahhoz, hogy beálljon az egyensúly. Az elmúlt két év gazdasági történéseinek és az adatoknak a fényében, annak az esélye, hogy ez a jelenlegi kormányzati ciklus alatt bekövetkezzen, lényegében nullával egyenlő.    

Orbán Viktor is levegőbe beszélt

Nem Victor Ponta az egyetlen hatalmon levő politikus a térségben, aki 1 millió munkahely megteremtésével áltatta a népet. Orbán Viktor először 2009-ben jelentette ki, hogy a Fidesz, ha kormányra kerül, 1 millió munkahelyet teremt, igaz, ő a nagyotmondás terén visszafogottabb volt a román druszájánál: 4 év helyett 10 éves perspektívában vázolta fel a célkitűzést. Erre az ígéretre, immár kormányfőként, több alkalommal visszatért, egy kihelyezett kormányülés alkalmával úgy fogalmazott, hogy bár az európai gazdasági helyzet nem kedvező, a kilátásba helyezett munkahelytemetést akkor is meg kell valósítani, ha cigány gyerekek potyognak az égből. 

A valóság Magyarország esetében is messze elmarad a választási ígérgetésektől. 2010 júniusában az anyaországban 3,77 millió volt a nyilvántartott foglalkoztatottak száma. 2013 végén a hivatalos adatok szerint 4,01 millióan dolgoztak, ám ha kivonjuk a közmunkásokat, akik jól mutatnak a statisztikában, ám nem tekinthetők valódi munkavállalóknak, csak 3,84 millióan maradnak.

A tervek szerint 2020-ban 4,77 millió magyarnak kellene dolgoznia, és ha a foglalkoztatás időarányosan növekszik, akkor a tavalyi év végén 4,07 millió kellett volna legyen az alkalmazottak száma. Ehhez képest a lemaradás 230 ezer, ám az Orbán-kormánynak még van minimum négy éve, hogy ezt a deficitet ledolgozza. A magyar kormányfő időközben még emelte is a licitet, kijelentve, hogy a cél immár a cseh foglalkoztatottsági szint elérése, ami legkevesebb 5 millió munkavállalót jelent, majd pedig még ezt is túlszárnyalta, mondván, a teljes foglalkoztatottságot kell elérni.

 

Kimaradt?