Kéknyelv betegség: több ezer szarvasmarhát és juhot kell leölni

Várhatóan több ezer szarvasmarhát és juhot kell leölniük a gazdáknak, miután az ország dél-keleti részén a kéknyelv betegség jelent meg az állatoknál. Az állattenyésztők szerint ez visszaveti majd a szarvasmarha- és juh-exportot.

A kéknyelv betegség először Buzău megyében jelent meg, ahol csütörtökön el is pusztult néhány beteg állat. A Mediafax hírügynökség szerint Buzău megyében összesen 49 fertőzésgóc létezik 12 községben, ahol hetven beteg állatot tartanak nyilván. Maria Buleandra prefektus közlése szerint 52 szarvasmarhánál és 18 juhnál állapították meg a kórt.

A hetven beteg állat közül öt állapota súlyosabb, a többiek a vírus enyhébb változatát kapták el, így akár meg is gyógyulhatnak, ha megfelelő kezelésben részesülnek. Buzău megye után a betegség a szomszédos Vrancea megyében, majd Prahova megyében is megjelent. A gazdák attól tartanak, hogy akár teljes állatállományokat is el kell pusztítani, mert a betegséget szúnyogok terjesztik, így könnyen terjed.

Rovarok útján terjed

Claudiu Franc, a szarvasmarha állattenyésztők egyesületének elnöke szerint amennyiben a fertőzésgócok száma nem nő, akkor is legalább néhány ezer állatot kell megsemmisíteni. Hozzátette, hogy ősszel a szúnyogok eltűnésével a fertőzésgócok maguktól is felszámolódnak. A tenyésztők attól is tartanak, hogy korlátozni fogják egyes országok a román szarvasmarha- és juhhús importot, így például Romániának a kínai és a törökországi kereskedelmi kapcsolatai is megszenvedhetik a kéknyelv betegséget.

A lázas állapottal kísért kéknyelvűség a kérődző állatok emésztőrendszerét, nyelvét, valamint izomzatát támadja meg. A lázzal, fekéllyel járó fertőzés rovarok útján terjed, veszélyt jelent a szarvasmarha- és a juhállományra, az embert azonban nem fertőzi meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?